Galériával

2022.06.08. 06:50

A Körösvilágban kalandozhatunk Dánfokon

Megtartották A természeti értékek megőrzése, védelme és népszerűsítése a Nagyszalonta-Békéscsaba határ mentén című pályázati projekt békési zárórendezvényét kedden délelőtt, Dánfokon. A program részeként egyebek mellett Dánfokon látogatóközpontot és Körösvilág néven különleges, állandó interaktív kiállítást, a városközpontban pedig tanösvényt hoztak létre.

P. G.

Kálmán Tibor elmondta, különleges módon elevenedik meg az egyedi élővilág /Fotó: Bencsik Ádám/

Különleges természeti környezetünk, a Körösök völgye összeköt bennünket, amelyet közösen, összefogva talán még inkább be tudunk mutatni – nyilatkozta lapunknak Kálmán Tibor. Békés polgármestere elmondta, a Nagyszalonta által vezetett konzorciumnak a partiumi település mellett tagja a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, a Milvus Egyesület és a békési önkormányzat. 

A megvalósuló projektre összesen 2 millió 997 ezer eurót nyertek el, amiből Békésen 844 ezer euró, vagyis 264 millió forint értékű beruházás-sorozat készülhetett el. 

Egy meglévő épület magastetőt kapott, ahol különleges kiállító- valamint egy konferenciaterem kapott helyet. A földszinti részen felújították a vizesblokkot, illetve az ingatlanban irodát, tárolót és raktárt is kialakítottak.

Mint említettük, az emeleti részen tekinthető meg a Körösvilág című állandó kiállítás, amely bemutatja a térség egyedülálló természeti értékeit és kicsit a térség múltjába is betekintést ad. A látogatók megtudhatják és megismerhetik, hogy melyek a mérges gombák, megnézhetik, hogy melyik fának milyen a kérge.

Betekinthetnek egy méhkaptárba, elsétálhatnak egy csobogó mellett, meghallgathatják melyik madár milyen hangokat ad ki. Emellett visszautazhatnak a folyószabályozás, a megyei duzzasztók építésének időszakába. Egy külön teremben virtuális sétát tehetnek a természeti környezetben, ahol a lovaktól vaddisznókig megjelenik az egyedi élővilág.

A program részeként ugyancsak Dánfokon megépült egy játszótér, illetve egy állatmenedék, valamint különleges génparkot is kialakítanak a térséghez kapcsolódó fákból.

Kálmán Tibor szólt arról is, hogy a városközpontban, az Élővíz-csatorna partján tanösvényt hoztak létre 1900 méter hosszúságban, amelynek mentén bemutató és tájékoztató táblákat helyeztek el, illetve padok is szolgálják a kikapcsolódását.

A polgármester kifejtette, emellett eszközbeszerzésre ugyancsak lehetőségük nyílt, tíz gumicsónakot, öt csónakmotort és negyven kerékpárt vásárolhattak a fejlesztés részeként.

A projekt több szempontból is kiemelt jelentőséggel bír – fogalmazott a polgármester. – Egyrészt olyan turisztikai értékekkel gazdagodtunk, amelyek élményt nyújtanak a látogatóknak. Az élményalapú kikapcsolódás és az interaktivitás mára fontos szempont, amikor a vendégek a kikapcsolódásuk helyszínét kiválasztják. Dánfokot szeretnénk folyamatos fejlesztésekkel mind a helyiek, mind a turisták számára még vonzóbbá tenni. Ennek az elképzelésnek a lényeges része ez beruházás is. Ugyancsak fontosnak tartom a határon átnyúló együttműködést. A partiumi Nagyszalontával közösen dolgozhattunk, dolgozhatunk a természeti értékek bemutatásán. Bízom benne, hogy a jövőben ugyancsak fogunk még együtt tevékenykedni ennek a célnak az érdekében is.

Fontos nagyszalontai beruházások

Török László, Nagyszalonta polgármestere ugyancsak előremutatónak és eredményesnek nevezte a Békéssel folytatott közös munkát. Kérdésünkre elmondta, nagyon fontosnak tartják, hogy a határon átívelő élővilágot közelebb hozzák az emberekhez. A településvezető kiemelte, a projekt egyik főmotívuma, a túzok. Mint ismert, Arany János Nagyszalontán született, Toldi című versében pedig szerepel ez a madár, illetve a város és Geszt térségében található egy túzokpopuláció. Mindez együttesen indokolta, hogy ezt a motívumot beemeljék a projektbe. A részletekről kifejtette, a beruházás részeként a már említett élővilágot bemutatni hivatott túzoklátogató központot hoznak létre, kialakítanak egy parkot, amely ezt a célt szolgálja. Ahogy ugyancsak az elképzelés mentén kilátó és kerékpárút is épül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában