különleges alkotás

2020.11.06. 10:21

Horgolt óriáskönyvből meséltek a kicsiknek Muronyban

Egy másfél négyzetméteres horgolt mesetakarót mutattak be a helyi gyerekeknek a muronyi művelődési házban, a szerdán tartott fonalas szakkörön. A különleges alkotást az országban szétszórva élő, de egy közösséghez tartozó lányok, asszonyok készítették.

Nagy Szilvia

Fotó: Szabo Istvan

Az egyik békéscsabai alkotó, Szatmáriné Priskin Anita elmondta, a mesekönyv-horgolmány az óriástakaró-akció „mellékterméke”, másfélszer egy méteres, lapozható, oldalain színes képek illusztrálják a Csobán Erika által írt mese egy-egy epizódját.

– Több mint hat éve alkotunk országszerte a csákberényi hölgy kezdeményezése nyomán – ismertette a részleteket. Hozzátette, először óriástakarókat készítettek, volt olyan év, amikor több mint 600 négyzetméteres lett a horgolmány. Mindenki otthon alkotta a saját részét, aztán találkoztak, és a mozaikokból összevarrtak egy futballpályányi takarót. Kiemelte, elsősorban nem a rekordméret volt a cél, a takaró jótékony célra született: kisebb részekre bontva 1500, nevelőotthonban, lakásotthonban, szociális intézményben élő, rászoruló gyermek kapta meg ajándékba. A takarókból megyénkbe, például a békéscsabai Degré és Vandháti utcába is jutott.

Szatmáriné Priskin Anita kiemelte, a horgolt mesekönyv 2016-ban készült el, Békés megyébe most „látogatott” először. Legalább 100 munkaórába telt elkészítése, 25-en dolgoztak rajta. A muronyi gyerekek interaktív program keretében hallgathatták meg a könyvhöz kapcsolódó mesét és zenét, melyből megtudhatták, hogyan olvadnak a fonaldarabok takaróvá és kalandos útjuk során kikhez jutnak el. Hozzátette, céljuk, hogy minél több helyre eljussanak és elkalauzolják a gyerekeket, felnőtteket egy olyan világba, ahol fantáziájuk szárnyalhat, miközben megismerhetik az újra divatos elfoglaltságot, a horgolást. Kiemelte, külön öröm, hogy a mese által minden alkotót megidézhetnek, hiszen a könyv nemcsak a készítők keze nyomát hordozza, hanem történetét is. A közösségi hálótól a horgolótűn, személyes találkozásokon, közös kirándulásokon és szakkörökön át az önzetlen ajándékozásig.

A programhoz kapcsolódó kiállítás a hétvégén még megtekinthető a muronyi művelődési házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában