Szegedi Repülőnapok és Légiparádé

2019.09.16. 13:54

Több ezren fordultak meg a repülőnapokon

A péntektől vasárnapig tartó IV. Szegedi Repülőnapok és Légiparádén az eddigi éveket túlszárnyalva, több mint 25 ezer látogató fordult meg a 104 éves szegedi repülőtéren, amit vasárnap egy Boing 737-800 Smartwings utasszállító áthúzása koronázott meg. Az idei év bizonyította, hogy a nemzetközi porondon biztos helye van rendezvénynek, 2020-tól SZIA azaz Szeged International Airshow lesz jelen.

Először 2016. szeptemberében rendeztek három napos Légiparádét a szegedi repülőtéren. A hétvégén lezajlott negyedik repülős rendezvény megerősítette a szervezőket: a tavalyi évhez képest is még nagyobb látogatói területen igazi családi piknikkel, esti kertmozival és látványos külön programokkal telt mind a három nap.

A rendezvényen a három nap alatt a szervezők közel 6000 gyerek karszalagot tettek fel a 14 év alatti ingyenesen belépőknek, akik közül többen, a bérlet karszalaggal rendelkező szüleikhez hasonlóan több napon keresztül büszkén viselték. A látogatók közül a SasMob-Szeged projektnek köszönhetően közel négyezren közösségi közlekedéssel, közel 600-an kerékpárral jöttek ki a repülőtérre, akik közül sokan regisztrálhatták bringájukat a BikeSafe rendszerébe.

A visszajelzések alapján a versenyrepülést teljesítő hőlégballonosok mellett a Imreh „LUJÓ” Lajos éjszakai tüzijátékkal egybekötött légitánca a Mi-2-es helikopterével okozott örömöt, és tátott szájjal csodálták Johan Gustafsson pirotechnikával kombinált légibaletjét. Dr. Martin Graf, a német kardiológus a tavalyi év után új repülőgéppel, új programmal jelent meg.

A gépmadarak közül kiemelkedett a The RedBull Flying Bulls, Bronco Team – OV- 10B gépei és a Boing 737- 800 Smartwings utasszállító. A magyar programok közül a legnagyobb sikert a műrepülő bajnokok káprázatos bemutatója, Vári Gyula és a Veres Zoltán érte el.

A repülőgépek több mint 150 órát töltöttek a levegőben a bemutatók alatt, több mint 1 000 utassal zajlott sétarepülés Szeged felett nap közben és az esti órákban. A légiprogramok mellett mindhárom napon sikeres volt minden földi program: az ugrálóvárak, a helikopter és repülőgép szimulátorok, gravitációs karika, a szinte minden gyerek kezében estére volt egy játékrepülőgép. A Szegedi Tudományegyetem e-mobility programjának bemutatóin több százan vettek részt.

Az idén harmadik megrendezésre került Közép-Európa Hőlegballon Kupa és 39. Magyar Nemzeti Bajnokság és az 1. Női Európa Kupa versenyzőjét több napon keresztül követni lehetett a város felett, akik több mint 8 tonna gázt használtak fel és közel 200 órát töltöttek a levegőben. A Közlekedési Társaság ezúton is gratulál a verseny szervezőinek és a győzteseknek.

A Szegedi Közlekedési Társaság köszönetet mond minden közreműködőnek, akik a rendezvény sikeres lebonyolításában és biztosításában részt vettek. A Társaság novembertől azon fog dolgozni, hogy a repülőtér jövőre is, nemzetközi szintű légishow helyszíne lehessen 2020 szeptemberében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában