BÉKÉSCSABA

2019.02.20. 17:30

Munkácsy születési évfordulóját ünnepli a múzeum

Programsorozatot indít a Munkácsy Mihály Múzeum annak apropóján, hogy 175 éve született a festőgéniusz. Ennek megvalósítására a kulturális kormányzat 30 millió forint támogatást biztosít a békéscsabai intézménynek, azon felül, hogy a működésére 100 millió forintot ad – jelentette be szerdán a múzeumban tartott sajtótájékoztatón Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

Licska Balázs

Fotó: Kiss Zoltán

Hangsúlyozta: lejárt a poros múzeumok időszaka, és hogy trendi színvonalasan működtetni az ilyen intézményeket. Amelyeknek nem elég bemutatniuk a múlt ereklyéit, találkozási színtérré kell válniuk.

Azt Ando György igazgató részletezte, hogy milyen programsorozattal készülnek a jeles évforduló alkalmából. Készítettek egy virtuális kiállítást Egy géniusz története címmel, ennek keretében 3D-ben vetítenek ki tudnivalókat, információkat Munkácsy Mihályról. Azt is szemléltetik, hogy amikor a művész megfestette az adott képét, akkor milyen események zajlottak a világban. Ezt a tárlatot Békéscsabán kívül is bemutatná az intézmény.

Fotók: Kiss Zoltán

A város pályázatot írt ki, rövidesen öt újabb, Munkácsy Mihállyal kapcsolatos szoborral gazdagodik. A beérkezett pályamunkákból ugyancsak kiállítást hívna életre a múzeum. Bemutatnák azt a grafikát, grafitrajzot is az intézményben, amit egy aukciós háztól vásároltak. A művésszel kapcsolatos tablókat helyeznek majd ki a Szent István térre. Az igazi durranás pedig az lesz, hogy vadonatúj állandó kiállítás nyílik, a Munkácsy Mihállyal kapcsolatos ereklyék a Múzsák termébe költöznek.

Szerdán megkoszorúzták a múzeumkertben lévő Munkácsy Mihály-szobrot. Ando György a 175 éve Munkácson született géniuszt a legismertebb magyar művésznek nevezte, akinek életművét ma élénk érdeklődés övezi, az ellenállhatatlan vonzerőt jelent.

Fekete Péter azt mondta: büszke lehet Békéscsaba, hogy egy ilyen művészt tudhat magáénak. A város erkölcsi kötelessége emlékezni, és ebben élen jár. Lehet, hogy nehéz éveket élt meg asztalosinasként az alkotó a településen, itt ismerkedett meg a kétkezi munkával.

 

Fekete Péter is megkoszorúzta a művész szobrát.

Szerdán bemutatták a múzeum legújabb kiadványát is, ami ötszáz példányban a Beszéljünk újra Munkácsy Mihályról címmel jelent meg, abban négy szerzőtől, szakembertől négy tanulmány olvasható.

Beszéljünk újra Munkácsy Mihályról!

Ezzel a címmel jelent meg ötszáz példányban a békéscsabai múzeum legújabb kiadványa. Abban négy szerzőtől – dr. Bellák Gábor művészettörténésztől, Bakó Zsuzsanna művészettörténésztől, dr. Czeglédi Imre történésztől és Gyarmati Gabriella művészettörténésztől – négy tanulmány olvasható, a kötetet Gyarmati Gabriella és Martyin Emília szerkesztette.

– Munkácsy Mihály a legnépszerűbb művészek egyike, és minden bizonnyal a legismertebb hazánkban – fogalmazott a minap a múzeumban tartott könyvbemutatón Martyin Emília osztályvezető, hozzáfűzve: az intézmény rendelkezik a világ legnagyobb Munkácsy Mihály-gyűjteményével, a relikviák a vadonatúj kiállítás miatt hamarosan a Múzsák termébe költöznek.

– Azért kell Munkácsy Mihályról újra és újra beszélni, mert még mindig nem tudunk róla mindent, vagy helytelen az információnk – mondta dr. Bellák Gábor, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria szakembere. Hozzátette, hogy értékes kutatási eredmények jelentek meg tanulmányként a kiadványban.

Gyarmati Gabriella, a békéscsabai múzeum művészettörténésze a Honfoglalás című képpel kapcsolatban írt. Kuriózum volt az, ahogy elkészülhetett egy 62 négyzetméteres, 14 méter széles alkotás, de érdekes az is, hogy miként lehet azt szállítani, 4×4 méteresre össze lehet hajtogatni.

Bakó Zsuzsanna a művész 1848/49-es forradalommal és szabadságharccal kapcsolatos munkáiról írt, dr. Czeglédi Imre a családfáját kutatta fel – az egész ország területéről kerültek elő felmenők –, dr. Bellák Gábor pedig a nőábrázolását ecsetelte tanulmányában.

– Ahogy Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár mondta, lehet, hogy nem voltak asztalosinasként könnyű évei Munkácsy Mihálynak Békéscsabán, de az biztos, hogy szeretettel emlékezett mindenkire – magyarázta dr. Bellák Gábor.

Ismertette: amikor 1874-ben a művész elvette Cécile Papier-t, a nászút során érintették Békéscsabát is. Békéscsabát tekintette szülővárosának, valójában itt nőtt fel, tehát Békéscsaba nyugodtan nevezheti magát Munkácsy Mihály városának. Valóságos és eleven, a művésszel kapcsolatos kultusz lengi be a békési megyeszékhelyet. Kiemelte: a modern embernek is szüksége van a múltra, a közösségeknek is megvannak a közös ősei, a békéscsabaiaknak ilyen lehet a géniusz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában