Bárka-díj

2019.02.17. 08:22

Fiatal tehetségek is bemutatkoztak az ünnepi irodalmi esten

Szabó T. Anna és Grecsó Krisztián érdemelte ki előző évi tevékenysége alapján most a Bárka-díjat – hangzott el azon az ünnepi, irodalmi esten, amit a Bárka szerkesztősége és a Jókai színház rendezett szombaton Békéscsabán, a Sík Ferenc Kamaraszínházban.

Licska Balázs

Fotó: Kiss Zoltán

– A Bárka-díjat azok érdemelhetik ki, akik a folyóirat rendszeres szerzőinek mondhatók, és az előző évben több művel gazdagították a lapot – ismertette elöljáróban dr. Elek Tibor főszerkesztő.

Szabó T. Anna nem tudott részt venni a szombati, békéscsabai eseményen, ugyanakkor egy üzenetet küldött a német fővárosból, Berlinből. Kovács Edit, a Jókai színház művésze olvasta fel két versét. A díjazott költő, író sorai között megjegyezte, hogy hamarosan újabb szerzeményeket küld a Bárka folyóirat szerkesztőségének, és így is tett, a világ sorsáért aggódó művekkel jelentkezett.

Grecsó Krisztián a Bárka-díjat Szarvas Péter polgármestertől és dr. Elek Tibortól vette át, miután felolvasta két költeményét. A beszélgetés során elhangzott, hogy a ’90-es évek végén költőnek indult, aztán íróként lett elismert, szeretett. De most érezhetően ismét a líra felé fordult, és műveiben megjelenik a betegsége is, mindig az éppen aktuális hangulatát rögzítik, rögzítették a művek.

Fotó: Kiss Zoltán

A békéscsabai kötődéssel is bíró Grecsó Krisztián nosztalgiázott főszerkesztővel, mint fogalmazott, ’97-ben fiatal alkotóként került a laphoz, a Bárka révén bejárta az egész Kárpát-medencét. A folyóirathoz való kötődése tehát réginek mondható, és most nagyszerű volt újra együtt dolgoznia a szerkesztőséggel, a felkérésnek eleget téve időről időre, lapszámról lapszámra verseket küldenie.

A költő, író viccesen úgy fogalmazott: előző verseskötete több mint 20 éve jelent meg – és nem igazán fogyott –, bízik benne, hogy mostani költeményeit is kiadják, és azok majd kelendőbbek lesznek. Emellett legújabb regényén dolgozik, annak kéziratát leadja hamarosan a kiadónak.

– A Bárka folyóiratra a folyamatos innováció a jellemző – hangsúlyozta dr. Elek Tibor főszerkesztő, amikor rátért a legújabb lapszám bemutatására. Kiemelte azt is, hogy a jövőben megőriznék az eddig megszokott színvonalat, olyan lapszámokat adnának ki, amelyek méltók a korábbiakhoz. A Bárka online felületén pedig egy újabb rovat beindítását tervezik.

Farkas Wellmann Éva és Szil Ágnes, a Bárka két szerkesztője mutatták be, hogy lírai és prózai vonalon milyen szerzők milyen művei kaptak helyet a legfrissebb lapszámban, több szerzeményt is a közönség figyelmébe ajánlottak.

Elhangzott, hogy a kiváló kortárs alkotóknak köszönhetően rengeteg mű vár kiadásra, szinte lapszámokkal előre megvan, hogy mik jelennek meg a Bárka folyóiratban. Emellett igyekeznek fiatal tehetségeknek szintén lehetőséget adni a bemutatkozásra. A legfrissebb lapszámban is így tettek.

Bék Timur egy igazán komoly kihívást teljesített, egy szonettkoszorúval jelentkezett, a lírájának az Entrópia címet adta. Ebből részleteket is felolvasott. A gyulai-békéscsabai Nagy-Laczkó Balázs pedig múlt századbeli történéseket dolgozott fel prózájában, ami A mocsárban címet kapta, ebből szintén hangzottak el részletek.

Az ünnepi irodalmi estet Jóbi Annamária és Németh Viktor megzenésített versekkel tették hangulatosabbá, többek között a legújabb két Bárka-díjastól, vagyis Szabó T. Annától és Grecsó Krisztiántól is hoztak felhangolt költeményeket.

Évfordulót ünnepelt a folyóirat

Az eseményen dr. Elek Tibor főszerkesztő bemutatta a Bárka folyóirat előző évi hat számát, és kiemelte, hogy a lap tavaly ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját, amire szintén komoly hangsúlyt fektettek. Hozzátette, hogy – mivel rendezvények szervezése is a lap tevékenységei közé tartozik – az irodalmi estek idén is folytatódnak. A Bárka a világhálón ugyancsak fellelhető, az online felületen kortárs szerzők művei kaptak helyet, de országos hírekkel is foglalkoztak, rendezvényekről is tudósítottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában