Sarkad

2018.09.13. 06:50

Megszüntették a nyomozást a megcsonkított versenyló ügyében

Fejbe lőtték és megcsonkították a versenylovat Sarkadon – írta hírportálunk a Nemzeti Vágta május 1-jei sarkadi előfutamát követően, amelyen bukott egy zsoké és lova. A rendőrség állatkínzás miatt rendelt el nyomozást, amit a napokban szüntettek meg – nem történt bűncselekmény.

Licska Balázs

Május 1-jén rendezték meg Sarkadon a Nemzeti Vágta első és a térségben egyetlen előfutamát, a Sarkadi Vágtát, amelynek második körében bukott a Kondoros színeiben versenyző füzesgyarmati zsoké és lova. A lovast a gyulai kórházba szállították. A ló végzetes sérüléseket – többek között nyílt lábszártörést – szenvedett, ezért nem tudták megmenteni. Az állatot később megcsonkolva találta meg a zsoké a helyi dögtelepen.

A rendőrségnél lapunk kérdésére elmondták: május 3-án tett feljelentést egy nő – tehát a zsoké –, aki május 1-jén Sarkadon, egy lovasversenyen balesetet szenvedett. Ő és a lova is megsérült. Tudomására jutott, hogy a ló elpusztult, de nem elaltatták. Az állatot egy sarkadi telepen megcsonkítva találta. Ezért fordult a rendőrséghez, valamint azért, mert a ló útlevelét nem kapta vissza. A nő mellett két állatvédő szervezet szintén feljelentést tett az ügyben.

A sarkadi vágtán történt balesetben a ló az élettel összeegyeztethetetlen sérülést szenvedett. /Illusztráció: Shutterstock/

Hozzátették: az állatkínzás miatt elrendelt nyomozást augusztus 13-án szüntették meg. A ló a balesetben az élettel összeegyeztethetetlen sérülést szenvedett. A nyomozás során kirendelt igazságügyi szakértő megállapította, hogy a lovat ellátó állatorvos helyesen döntött. A lovat a további szenvedéstől meg akarta óvni, ezért a balesetben szintén megsérült lovas egyik hozzátartozójától – akit előzőleg a lovas nevezett meg ilyen esetre – engedélyt kért az eutanáziára.

A rendőrségnél részletezték, hogy az állatorvos engedélyezett készítményekkel, nyugtatóval és erős fájdalomcsillapítóval olyan állapotba hozta a lovat, hogy a vágóhidakon használt mechanikus eszközzel az eutanáziát el lehessen végezni. Azt lapunk teszi hozzá: ez tehát nem azt jelenti, hogy a westernfilmekben látható módon, egy puskával vagy pisztollyal lőtték le, hanem egy erre az esetre rendszeresített eszközzel szakember végzett az állattal.

Hírportálunknak korábban az állatorvos azt mondta: nem volt más lehetősége végezni az állattal. Ezt megerősítették a rendőrségen. A szakértő szerint a ló vénáinak összeesése nem tette lehetővé olyan készítmény megfelelő mennyiségben történő beadását, amellyel az állatot végleg el tudták volna altatni. A szakvéleményben az áll: az adott helyzetben semmilyen más metodika nem volt, mint gyógyszeres előkészítés után a vágóhidakon engedélyezett eszközzel elvégezni az eutanáziát. Ám – az állatorvos korábbi nyilatkozata szerint – más is közrejátszott a döntésében. Mégpedig az, hogy sejtette, lesz – mondhatni – másodlagos felhasználása a tetemnek. Elképzelhetőnek tartotta, hogy a tetem legalább egy napig a dögtelepen lesz, és hogy bizonyos emberek visznek, esznek majd a húsából. Tehát komoly következményekkel járt volna, ha méreggel végez az állattal, nem merte vállalni a kockázatot.

A sarkadi dögtelepen a zsoké megcsonkolva találta meg lova tetemét, és voltak olyan hírek, amelyek azt a látszatot keltették, hogy az állatorvos lehet ezért a felelős. A rendőrségen kiemelték: az állatorvosnak a ló megcsonkításához semmi köze nem volt. Azután csonkították meg, hogy elpusztult.

A dögtelepet üzemeltető sarkadi városgazdálkodási irodánál is jelezték: a tetem dögtelepen történt elhelyezése és elszállítása közötti idő alatt sajnálatosan voltak olyanok, akik bementek a dögtelepre és erkölcsileg mindenképpen elítélhető módon megcsonkították az elhullott állatot.

Minden rendben a sarkadi dögtelepen

Az állat maradványainak felfedezését követően a kormányhivatal illetékes szervei ellenőrzést tartottak a sarkadi dögtelepen. A hatóságnál – mint ahogy arról közleményben beszámoltak – megállapították, hogy a telephely az elhullott állatok gyűjtésére és tárolására megfelelő eszközökkel rendelkezik, az ott elhelyezett tetemekről, állati eredetű melléktermékekről nyilvántartást vezet, az elszállításukhoz szükséges szerződéssel rendelkezik. A vizsgálat ugyanakkor több szabálytalanságot is feltárt.

A sarkadi városgazdálkodási irodánál most elmondták: az ellenőrzéskor talált hiányosságokat megszüntették – ezt lapunk kérdésére a kormányhivatalnál is megerősítették.

Sorolták, hogy a dögtelepet teljesen körül kellett keríteni 150 centiméter magas kerítéssel, és zárható kaput kellett kialakítani. Olyan információs táblát kellett kihelyezni, amelyen jelzik a nyitvatartási időt és a gyepmester elérhetőségét. A melléktermékek átvételére megfelelő helyet és mérleget kellett rendszeresíteni. Biztosítani kellett, hogy a keletkező szennyvizet és csurgaléklevet zárt, szivárgásmentes tárolóba vezessék el. Megfelelő mennyiségű takarító és fertőtlenítő szert, valamint a mosó és fertőtlenítő berendezést kellett biztosítani a létesítményben.

Hivatalosan nem a zsokéé volt a ló

Felmerült, hogy mi lett a ló útlevelével, a zsoké – többek között azért is – fordult a rendőrséghez, mert azt nem kapta vissza. Közben kiderült, hogy hivatalosan nem is a nőé volt a ló. A rendőrségen elmondták: az állat bejegyzett tulajdonosa egy debreceni férfi, és a zsoké elmondása szerint három éve megvásárolta a lovat, de a tulajdonosváltáshoz kapcsolódó hatósági ügyintézést, átírást nem végezte el. A kormányhivatalnál lapunk kérdésére kifejtették, hogy a lóútlevelet – a jogszabályi feltételek teljesülése esetén – 30 napos ügyintézési határidővel kell kiállítani. Ez manapság átlagosan 21 nap alatt megtörténik, de van lehetőség gyorsított ügyintézésre is, felár ellenében.

Hozzátették: a versenyre jelentkezőknek a lovak útleveleit le kell adni a szervezőnek. A baleset után a szervező a dokumentumot közjegyző útján megküldte a zsoké részére. A kézhezvételt követően a versenyző kötelessége, hogy a bejegyzett tulajdonos bevonásával a lóútlevelet leadja. Ugyanis le kell adni. A kormányhivatalnál elmondták: az elhullott ló útlevelét a lehető legrövidebb időn belül vissza kell juttatni az azt kibocsátó szervhez, jelen esetben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Lóútlevél Irodájához. Ez a kötelezettség a ló tulajdonosát terheli.

Lapunk kereste az ügyben a Sarkadi Vágtán balesetező lovast, de a füzesgyarmati nő nem kívánt nyilatkozni.

Előzmények:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában