érdekesség

2018.06.23. 14:37

Kémlelő facsemete, avagy hogyan nőhet ki egy fa a templomtoronyból

Nemrégiben az egyik békéscsabai facebook csoportban lehetett belebotlani abba a felvételbe, amelyen jól látható, hogy a katolikus templom egyik tornyából egy facsemete kémleli a várost. Az általunk megkérdezett biológus szerint korántsem egyedi és különleges esetről van szó. Na de mégis hogyan lehetséges ez? Utánajártunk.

H. D.

Hogyan kerülhetett oda, miként jut tápanyaghoz, meddig élhet ott és vajon mekkorára nőhet meg? – ezekről kérdeztük Dr. Strifler Gerda biológust. A szakember elmondta, hogy nem egyedi jelenségről van szó, hiszen akár buszmegállók tetején is látni mini fákat.

– Az egyik megoldás lehet, hogy a mag a szél által vagy egy madár ürülékével került oda. A felvételen nem látszik, hogy a kis fa honnan nő ki, de akár egy fagerendából, vagy pedig egy avaros mohás részből is kihajthatott. A növényeknek nem kell sok, hogy gyökeret eresszenek. Ha van ott fagerenda vagy valami korhadt tetőalkatrész, abban vígan elél. A mostani időjárás még kedvez is neki, hiszen amíg biztosított a tápanyag- és vízutánpótlás szépen növekedhet. Ha a körülmények nem annyira optimálisak számára maximum nem nő meg olyan nagyra, legrosszabb esetben pedig kiszárad. Az, hogy mennyire károsíthatja az épületet, nagyban függ a facsemete fajtájától, mert amíg egy gyümölcsfa például nem nő olyan nagyra, addig egy tölgy igen. Monitorozással ki lehet deríteni, hogy mikor lesz veszélyes a súlya az épületre nézve. Fajtától függően beszélhetünk mélyen gyökerező és szerteágazó gyökerű fákról, és ugyan még jelenleg pici, de ha nagyobb lesz, a gyökere is okozhat károkat. Addig kellene új helyre ültetni, amíg még nem hálózza be a gyökérzet teljesen a körülötte lévő területet.

A facsemete ügyében megkerestük a katolikus plébániát is, ahol kérdésünkre elmondták, tudnak a templomtoronyból kinőtt fáról és valóban nem egyedi esetről van szó. Korábban is előfordult már hasonló, akkor egy alpinista segítségével távolították el az orozva nőtt növényt. A mostani csemete elhelyezkedését az eltávolítása előtt meg fogják vizsgálni és felmérik, hogy az ablakból is elérhető-e vagy ismételten alpinista közreműködését kell kérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában