ifjúsági konferencia

2018.04.20. 19:07

Ismerkedés, kapcsolatépítés fiatalos lendülettel

A Rákóczi Szövetség harminckettedik alkalommal hirdette meg ifjúsági találkozóval egybekötött Kárpát-medencei Középiskolás Vezetőképző és Ifjúsági Konferenciát. Idén először házigazdája Orosháza-Gyopárosfürdő a 3 napos programnak.

Cs. I.

Az eseményre mintegy 20 Kárpát-medencei középiskola több mint 80 diák és tanár képviselője érkezett. A találkozó célja az ifjúsági szervezetek kapcsolatépítésének elősegítése, a vezetők képzése, a szervezetek munkájának segítése, a programszervezéshez jó gyakorlatok átadása, a hatékonyság-javítás, a tartalmas és jó hangulatú együttlét.

A pénteki megnyitón Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára a sok fiatal láttán úgy fogalmazott, öröm ez a szervezőknek, hogy Észak-Erdélytől, Kárpátaljától a Délvidékig, ahol egykoron az elődök a Rákóczi Szövetség zászlaját felemelték, onnan most eljöttek a fiatalok. Köszönetét fejezte ki azoknak az elhivatott pedagógusoknak, akik ösztönzik a középiskolásokat és kíséretükkel is támogatják őket ezen a hétvégén.

– Itt, a Kárpát-medencében mi egyek vagyunk. Ennek a törekvésnek az elindítója Mádl Ferenc volt 2008-ban. Azóta a Rákóczi Szövetség igyekszik régiós jelleggel (270 iskolában van jelen a szervezet) a támogatók töretlen bizalmának is köszönhetően rendszeresen meghirdetni ezt a találkozót – mondta a főtitkár, kiemelve, hogy a Rákóczi Szövetség 25 ezer tagjának a zömét a fiatalok alkotják.

Kellenek ezek a találkozók, ahol a kapcsolatépítés (legyen az illető erdélyi, vagy vajdasági) fantasztikus lehetőségeket nyújt. Emlékeztetett, ezeknek a fiataloknak a szülei, nagyszülei még arról mesélhettek, milyen körülményesen juthattak el az anyaországba, milyen érzés kerítette őket hatalmukba, amikor átlépték a magyar határt...

Csáky Csongor más programjaikról (diákutaztatás, vetélkedők) elárulta, mindegyik a fiatalság közötti kapocs építését, erősítését szolgálja. Megemlítette, évente 1000 olyan fiatal érkezik Magyarországra, akik valahol a világban, messze élnek. Nekik is igyekeznek megmutatni gyökereiket.

– Jó ügyekben összefogni – ez a célunk, ez számunkra érték. A közösség önmagában is érték.

A tótkomlósi Takács Ferenc (a Rákóczi Szövetség városi szervezetének oszlopos tagja) köszöntőjében úgy fogalmazott, az idősebb korosztály mesélni tud a múltról, a tegnapról. A fiataloknak kell megélni úgy a jelent szívvel, összefogva, hogy boldog jövőt építhessenek együtt.

 

A fotók a szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában