békés megye

2018.06.19. 13:49

Folyamatosan emelkednek az ingatlanárak

Folyamatosan emelkednek az ingatlanárak megyénkben. Tavaly hozzávetőlegesen 13 százalékkal drágultak a családi házak. Ennek ellenére – ha a négyzetméterárakat nézzük – még mindig ezekhez juthatunk hozzá legolcsóbban.

Hírlap-összeállítás

A hazai ingatlanpiacon országos tekintetben komoly fejlődés és fellendülés tapasztalható az elmúlt években. Az árak emelkedése mellett élénk kereslettel és ­kínálattal találkoztak a szakemberek, évről évre több lakás és ház cserél gazdát – árulta el lapunknak Kovács Péter, a Duna House franchise partnere.

Országosan tavaly 13 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak, amelyhez hasonló­ mértékű a drágulás a Békés megyei családi házak esetében is. A lakások tekintetében viszont meghaladta az átlagos értéket a régiónk, a panellakások drágultak nagyobb ütemben, és utolérték a téglalakások négyzetméterárait.

Minimális felújítás belefér a vevőknek /Illusztráció: Shutterstock/

– Az ingatlanárak változása a többi megyével, megyeszékhellyel ugyan azonos mértékű, azonban Békés megyében, így Békéscsabán is, még mindig kedvezőbb áron tudunk ingatlant vásárolni, mint az ország többi részében – mondta el Kovács Péter.

Általános ingatlanpiaci tendencia, hogy a lakosság hitelfelvételi hajlandósága újra emelkedett az elmúlt években. Az árak emelkedésével egyre több ingatlanvásárlónak kell valamilyen pénzügyi segítség a vásárlás során. A Duna House­ országos adatai alapján egy átlagos vidéki, 15 millió forintos ingatlantranzakció során átlagosan 7,5 millió forintos hitelt vesznek fel az ügyfelek.

A szakember szerint így sokkal könnyebben eladható egy jó állapotú vagy minimális felújítással költözhető ingatlan.

Lakások esetében az első lakásvásárlók és a befektetési céllal vásárlók szeretik a kétszobás, kisebb, naposabb fekvésű ingatlanokat, míg a családok esetében az ennél nagyobbak a legnépszerűbbek.

A lakások tekintetében a belvárosban vagy közvetlen vonzáskörzetében található ingatlanok a legkeresettebbek. A családi házaknál nem jel­lemző, hogy ennyire leszűkítik a vásárlók a környéket, ebben a kategóriában a műszaki tartalom és a paraméterek fontosabbak, éppen ezért a környék kiválasztásában itt rugalmasabbak. Legolcsóbban családi házakat kaphatunk a megyében, ezek négyzetméterára átlagosan 133 ezer forint volt az idei első negyedévben. A paneleket 161-162 ezer forintos átlagos négyzetméteráron értékesítik.

 

MEGKÉRDEZTÜK: Milyen ingatlanba költözne?

KOVÁCS ERIKA: – Én sorházba­ költöznék, maximum háromszobásba, hatalmas nappalival, de maga a ház ne legyen óriási, takarékosabb és rendben tartani is egyszerűbb, gyorsabb. A gyerekek úgyis ­kirepülnek, aztán ottmarad ­kihasználatlanul a legtöbb szoba. Kertből is elég egy pici.

GULYÁS JÁNOS: – Elsőként elegendő egy panel, és később, ahogy növekszik a család, jöhet a kertes ház. Mi épp most egy hónapja költöztünk egy családi házba, teljesen más érzés. A kert annyira nem fontos, elegendő akkora, ami elég ahhoz, hogy a gyerekeink el tudják benne foglalni magukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában