galériával és videóval

2018.08.18. 06:50

Félezer néptáncos ropta a gyulai fesztiválon

Hét nemzet csaknem félezer néptáncosának és népzenészének részvételével megkezdődött a Minden Magyarok XXIV. Nemzetközi Néptáncfesztiválja Gyulán. A vasárnapig tartó eseményre az anyaországbeli és határon túli magyar fellépők mellett érkeztek együttesek Mexikóból, Törökországból, Indiából, Csehországból, Észtországból és Romániából is.

Papp Gábor

Az esemény csütörtökön a gasztroudvarral, ismerkedési esttel, valamint a Minden Magyarok Borai elnevezésű rendezvénnyel kezdődött – nyilatkozta lapunknak Kovács Ágnes, a fesztivál főszervezője, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. szakembere. Mint elmondta, a programrészben a különböző országok képviselői bemutatták nemzeti ételeiket, és már egy körtánc is kialakult.

A több száz táncos felvonulása volt a pénteki nap egyik leglátványosabb programja a fürdővárosban. /Fotó: Imre György/

A fesztivál nem titkolt célja, hogy a város számos frekventált részére eljuttassák az eseményt, aminek részeként pénteken délelőtt az indiai és a mexikói táncosok adtak nagy sikerű műsort a Gyulai Várfürdőben. Este hat órától pedig 450 táncos és zenész vonult fel a Kossuth tértől a várkertig. Ott színpadra léptek a legészakibb magyar szórványból érkezett zoboraljaiak, akik egy különleges archaikus kultúrát őriznek. A hivatalos megnyitót követően – amelyen lapzártánk után dr. Görgényi Ernő polgármester és dr. Kovács József országgyűlési képviselő mondott beszédet – a fesztivál hazai és külföldi vendégegyütteseinek műsora következett, majd táncház zárta a napot.

Videó: Kiss Zoltán

Kovács Ágnes kiemelte, egész hétvégén folytatódnak a programok a város több pontján. A török és az észt csoportok például szombaton este hat órától a Harruckern téren adnak majd számot tudásukról, de mindkét nap délelőtt és kora délután is akad majd bőven látnivaló. Szombaton 19 órától lesz fesztiválbemutató, amit kísérőrendezvényként csilievő verseny szakít meg, a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes pedig Esszencia címmel ad műsort. Vasárnap délután hat órától Varga István „Kiscsipás” lép fel, majd bemutatóval és gálaműsorral fejeződik be a fesztivál.

A kísérő programok közül pénteken kiemelkedett a Halmos Béla ifjúkori grafikái című kiállítás megnyitója, amivel a gyulai kötődésű magyar Széchenyi-díjas népzenész, népzenekutató, a magyarországi hangszeres népzenei és táncházmozgalom egyik elindítójának emléke előtt tisztelegtek.

Halmos Béla ifjúkori grafikáiból nyílt kiállítás. /Fotó: Kiss Zoltán/

Halmos Bélára Mányi István, a Halmos Béla Baráti Kör vezetője emlékezett, aki hangsúlyozta: a kiváló személyiségnek köszönhetően vált egy családdá a népzene- és néptánckedvelők sokasága.

Videó: Kiss Zoltán

– Valóban ő volt a lelke ennek a társaságnak és ő volt a szeretett, tisztelt családfő – fogalmazott. Dr. Merksz Istvánné Juhász Emőke, a Gyula Városért Baráti Kör budapesti elnöke úgy vélekedett, Halmos Béla csodákat hozott létre zenében és grafikákban is.

Dr. Görgényi Ernő megnyitóbeszédében elmondta, fontosnak tartja, hogy Gyulára is eljutottak Halmos Béla egy olyan művészeti ágban született kiváló munkái, amivel kapcsolatban kevésbé volt ismert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában