beruházás

2018.03.19. 18:33

Több mint 300 millió forintból fejlesztik a Körös-Maros Nemzeti Parkot

345,5 millió forintból fejlesztik a Körös-Maros Nemzeti Parkot – jelentette be Tirják László igazgató hétfőn.

B. A.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a főpályázó nagyváradi Don Orione Alapítvány, valamint a program egyik résztvevője a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Körös-Maros Nemzeti Park közös természetvédelmi projektjére több mint egy millió eurót nyert el. Most a nemzeti parkot érintő részről tartottak a tájékoztatót a felek.

Bánfi Péter a Természetmegőrzési és Pályázatkezelési Osztály vezetője elmondta, a határon átnyúló természeti örökség védelméért elnevezésű pályázat fókuszában az ártéri élőhelyek állnak. A több mint 51 ezer négyzetméteren elterülő nemzeti park két harmada ártéri jellegű terület, melyek fenntarthatóságához legeltetésre van szükség, melyet az intézmény magyar szürkemarhákkal old meg. Ennek hiányában az érintett területeken úgynevezett avarosodás és cserjésedés alakulna ki, melyek agresszív terjeszkedése az élőhelyre jellemző fajokat kiszorítanák. Ennek megelőzésére többek között egy 167 hektáros legeltetési infrastruktúrát biztosítanak a nemzeti park területén, valamint további 56 hektáron gyalogakácos terület mentesítése történik speciális gépi eszközökkel.

A fejlesztés a 2014-ben megnyitott látogatóközpontra is kiterjed. Ennek részleteiről szólva Lestyán-Goda Judit az Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztály vezetője elmondta, az Anna liget területét övező Bikazugi holtág mentén egy új, 240 négyzetméter alapterületű többfunkciós épületet alakítanak ki. Itt az előadóterem mellett, közösségi tér, kiállítótér, fedett terasz és egy melegítő konyha biztosítja az érkező csoportok számára az egész napos tartózkodás lehetőségét. Továbbá a fejlesztés részét képezi burkolt sétautak kiépítése és egy 10 állomásból álló interaktív tanösvény kialakítása is.

Román oldalon Vársonkolyos környékén hoznak létre egy erdei iskolaként működő létesítményt, valamint az ott lévő barlangok népszerűsítésére alakítanak ki túraútvonalat – mondta el a romániai pályázó, a Don Orione Alapítvány igazgatója, Miheller Péter.

A projekt két év alatt valósul meg, annak tervezett befejezése 2020. február vége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában