parkolás

2018.01.21. 21:21

Emelkedtek a parkolási díjak Békéscsabán az év elején

Valamelyest, néhány százalékkal emelkedtek év elején Békéscsabán a parkolási díjak. A havibérletek terén ­lejárt, a sárga bérletek esetében pedig a hónap végéig tart a türelmi idő.

Licska Balázs

Kettő és öt százalék körüli mértékben nőttek a parkolási díjak a megyeszékhelyen – ismertették ­lapunkkal a vagyonkezelő zrt.-nél. Kozma János vezérigazgató, valamint a parkolási üzletágat vezető Vágréti László­ hangsúlyozta, a díjak évek óta nem emelkedtek ­Békéscsabán, a közgyűlés döntése nyomán viszont idén év elejétől többet kell fizetni.

Az úgynevezett sárga bérletek a hónap végéig érvényesek, ha azok ki vannak rakva a szélvédő mögé. A havibérleteket meg kellett újítani az elmúlt napokban, ugyanis azok január 5-éig voltak használhatók. A cégvezetők kiemelték: amennyiben a sofőrök ­figyelmetlenek voltak, elfeledkeztek a vásárlásról, de vesznek újabb bérletet, méltányosságból elengedhetik az esetleges pótdíjat.

Kozma János mutatta az automatánál, hogy frissítették a díjakról szóló táblázatot. Fotó: Imre György

Békéscsabán három parkolóőr jár-kel a várakozási övezetekben. Ha a kocsiknál nem találnak sem jegyet, sem bérletet, illetve a rendszer sem jelzi, hogy az autóval szabályosan parkolnak, akkor öt percet várnak. Ha azonban ennyi idő alatt nem ­történik érdemi változás, akkor bizony büntetnek. A pótdíjak összegei is némileg nőttek: kiemelt övezetben 2990, normál övezetben 2600 forintot kell ­fizetni.

A tapasztalatok szerint egyre jobb a fizetési hajlandóság, a fegyelem Békéscsabán, természetessé vált, hogy a várakozási övezetekben – ami a megyeszékhely belvárosát jelenti – fizetni kell a parkolásért. Kozma János és Vág­réti László szerint elsősorban ­figyelmetlenek azok a sofőrök, akik nem váltanak jegyet, bérletet. Az SMS-rendszer egyébként jelentősen megkönnyíti az autósok dolgát.

Ahogy a parkolási díjakat, úgy a várakozási övezeteket is a közgyűlés határozza meg. A cégvezetők meglátása szerint mindössze egy kritikus rész van a városban, ahol el lehet gondolkodni a várakozási övezet kiszélesítéséről: ez pedig az Árpád sor strand környéki része.

Várakozási díjak a megyeszékhelyen

Parkolószelvény díja

Kiemelt övezet Normál övezet

Személygépkocsi, motorkerékpár 230 Ft/óra 200 Ft/óra

Autóbusz, tehergépkocsi 620 Ft/óra 520 Ft/óra

Napijegy Az óradíj ötszöröse Az óradíj ötszöröse

Díjövezetben lakók lakossági bérlete

Kiemelt övezet Normál övezet

Első gépkocsi ingyenes ingyenes

További gépkocsik 3000 Ft/év 3000 Ft/év

A bérletjegy önköltségi ára 900 Ft/alkalom 900 Ft/alkalom

Bérletek díja

Kiemelt övezet Normál övezet

33% mérsékletű lakossági 5000 Ft/hó 4100 Ft/hó

33% mérsékletű közületi 9000 Ft/hó 8000 Ft/hó

Teljes árú lakossági 7300 Ft/hó 6500 Ft/hó

Teljes árú közületi 13000 Ft/hó 11800 Ft/hó

Kezelési költség

Kiemelt övezet Normál övezet

Bérletcsere 900 Ft 900 Ft

Forrás: bekescsaba.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában