család

2018.08.14. 06:45

Egyszerűsödtek a szabályok, nőtt az örökbefogadások száma

A tavalyi évben ezer fő feletti volt az örökbe fogadott gyermekek száma Magyarországon, amely több mint az elmúlt húsz évben bármikor. A szakemberek szerint a növekedésben vélhetően szerepet játszanak a kedvező törvénymódosítások is. A KSH országos adatait megvizsgálva kiderül, 2017-ben megyénkben az örökbefogadásra alkalmas házaspárok és egyedülállók száma mintegy kétszer annyi volt, mint az engedélyezett örökbefogadásban érintett gyermekek száma. Egy gyomaendrődi anyuka mesélte el lapunknak saját családja történetét.

Balázs Anett

A gyomaendrődi fiatal párnak azt mondták az orvosok, sosem lehet közös gyermekük, ezért választották az adoptálást. A sors bravúrja, hogy a hivatal és a család gólyája szinte egyszerre kopogtatott náluk, így elsőszülött gyermekük után egy örökbe fogadott kisfiúval gyarapodott a házaspár, akik azóta már egy nevükre vett kislány boldog szülei is.

– Éveken keresztül lombikoztunk, majd az ország egyik legjobb orvosa szembesített minket azzal, hogy nem lehet közös gyermekünk. Ekkor indítottuk el az örökbefogadást. Beadtuk a kérvényt, és négy hónapra rá, 2007 júniusában érkezett a határozat, hogy ­fogadóképesek vagyunk. Erre júliusban derült ki, hogy mégis édesszülők lehetünk. De ekkor már tudtuk, hogy az örökbefogadást is végigvisszük. Zalán 2008 márciusában született, és 2010 januárban kaptunk a telefont, hogy van egy baba, aki örökbe fogadható – mesélte Vatainé Seprenyi Mária.

Vatainé Seprenyi Mária a gyermekek, Botond, Bogi és Zalán társaságában. A szerző felvétele

A ma már három gyermeket nevelő családanya elmondta, számukra mindegy volt hogy, kisfiú vagy kislány érkezik a családba, egy titkos vágyuk volt csupán, az új jövevény lehetőleg küllemben némileg hasonlítson rájuk. Mikor először megpillantották az igazi ritkaságszámba menő, hófehér bőrű, vörös hajú kisfiút, mindketten elmosolyodtak korábbi óhajukon, és mondhatni azonnal beleszerettek a kicsibe.

Zalán és Botond után a házaspár úgy döntött, szeretne még egy babát, így csatlakozott a családhoz 2015-ben Boglárka, akire már négy évet kellett várniuk. Vatainé Seprenyi Mária elmondta, a második alkalommal már érzékelték, hogy hozzájuk hasonlóan rengetegen várnak újszülött babára, és a papírmunka is megsokszorozódott. Ezzel együtt úgy gondolja, a törvénymódosítások egyik pozitív oldala, hogy mintegy felére csökkentették azt az időt, amíg egy gyermek örökbe adhatóvá válik.

Az utóbbi négy év legszembetűnőbb változása az, hogy az örökbefogadásra alkalmasnak nyilvánított személyek száma jelentősen emelkedett: 2017 végén már több mint 2700 örökbefogadó rendelkezett alkalmassági határozattal, vagyis szerepelt várakozási listákon, amely közel másfélszerese volt a négy évvel korábbinak. Szintén nőtt az év folyamán újonnan örökbe fogadhatónak nyilvánított gyermekek száma, az év végén nyilvántartottak száma ugyanakkor valamelyest csökkent a négy évvel korábbihoz képest. Ez arra utalhat, hogy a több éve szakellátásban élő és arra – a körülményeket tekintve – alkalmasnak nyilvánított gyermekek örökbe adása sikeresebb volt, mint korábban.

Az örökbefogadás folyamatáról a Békés Megyei Kormányhivataltól megtudtuk, ahhoz, hogy egy kiskorú örökbe fogadható legyen, összetett eljárások lefolytatására van szükség a gyermek és az örökbe fogadó szülők vonatkozásában is. A gyámhatósági eljárások mellett a területi gyermekvédelmi szakszolgálatnak is kiemelkedő szerepe van az örökbefogadási ügyekben.

 

Fontos, hogy a gyermek szüleitől tudja meg az igazat

– Engem örökbe fogadtak a szüleim – harsogta megérkezésünkkor a nyolcéves Botond, aki a látogatás során bátyjával, Zalánnal közösen foglalta le örökmozgó húgukat.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek egészen pici koruktól fogva tudják, hogy örökbe fogadtuk őket. Nagyon jó, kifejezetten e célra született mesék vannak, amellyel ezt a történetet az ő szintjükön be lehet vezetni. Az örökbefogadói tanfolyamon számos rendkívül hasznos tippet kaptam, hogy mit mondjak, ha a kicsi rákérdez. Sokkal rosszabb az, ha a gyermek valamilyen városi pletykából tiniként tudja meg, hogy a szülők nem is vér szerinti szülők. Mi azt mondtuk, hogy ők nem a pocakban, hanem a szívünkben növekedtek, és ott várták, hogy megszülessenek.

Ahhoz, hogy valaki örökbe fogadó szülő lehessen, többek között igazolnia kell, hogy elvégezte az örökbefogadói tanfolyamot. Emellett háziorvosi véleménnyel tanúsítania kell örökbefogadásra való alkalmasságát is. A területi gyermekvédelmi szakszolgálat mindezekhez csatolja az örökbe fogadni szándékozókról készült pszichológiai véleményt, az örökbefogadás előtti tanácsadáson való részvételről szóló igazolást, valamint a lakóhelyükön készített környezettanulmányt is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában