boldogság térkép

2018.03.23. 11:23

Egy felmérés szerint hazánk egyik legboldogabb megyéje Békés

A ELTE PPK Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportja a Jobb Veled a Világ Alapítvánnyal idén is megrajzolta hazánk boldogságtérképét, amelyre megyénk igen előkelő helyen került fel. A portálunknak nyilatkozók többsége szerint a megyére nem lehet azt mondani, hogy boldog, de ők személy szerint jól érzik magukat a bőrükben.

beol.hu

A nemzetközi tendenciákkal összevetve a legfrissebb jelentés alapján Magyarországon évről évre emelkedik a boldogság szintje, melyet mi sem mutat jobban, mint az, hogy a 156 országot rangsoroló listán hazánk 2012-ben a 110. helyet foglalta el, míg 2018-ra felkúszott a 69. helyre.

A vizsgálatba 7506 főt – 17-88 év közötti férfiakat és nőket – vontak be. A felmérés kiterjedt az élettel való elégedettség, az érzelmi, a pszichológiai, a szociális és spirituális jóllét és a mentális egészség szintjének a megállapítására is. Kiegészítésként arra vonatkozóan is gyűjtöttek adatokat, hogy mi az, ami boldogságot okoz Magyarország felnőtt lakosságának.

A eredményeket összegezve a felmérés készítői megállapították, hogy hazánk legboldogabb megyéi között – Vas- és Komárom-Esztergom megye mellett – helyet kapott Békés megye is.

Megkérdeztük az utca emberét, ki mit gondol a felmérés eredményéről

A. László: Bár nincs viszonyítási alapom, hogy más megyékben mennyire boldogok, de szerintem itt az átlaghoz képest boldogtalanabbak az emberek. Az eredményt nem gondolom reálisnak. A boldogtalanság legfőbb oka a pénzhiány lehet. Az én városom tele van a munkába belefásult emberekkel, a közélet egyre silányabb. Én megtaláltam itt a számításaimat, boldognak érzem magam. Szerencsére olyan szakmában dolgozom, amellyel ebben a régióban is boldogulok.

N. Zoltán: Én úgy látom a környezetemben, hogy az emberek nagy része nem boldog. Én sem igazán érzem boldognak magam, ez egy ingerszegény és befásult környék.

Sz. Orsolya: Szerintem nem reális az eredmény. A tapasztalataim szerint az itt élők nem boldogok, az utcán sétáló emberek ritkán mosolyognak. A legtöbb ismerősöm, iskolatársam elhagyta már a megyét. Úgy gondolom, ha boldogok lettek volna itt, nem mentek volna el. Én személy szerint boldog vagyok. A szerencsések közé tartozom a munka és a magánéletem szempontjából is.

F. Gabriella: Ha a felmérés szerint egyik legboldogabb Békés megye, akkor miért költöznek el innen sokan, miért történik meg ennyi válás, ennyi hiányállapot? Úgy gondolom, hogy ezek miatt az ember nem tud igazán boldog lenni. Ezek alapján sajnos nem igazán gondolom reálisnak a kapott eredményt. A környezetemben is megoszlik a boldog és boldogtalan emberek aránya.

T. Róbert: Nem gondolnám, hogy Békés megye a legboldogabb megyék között van. Az én környezetemben nem a legboldogabbak az emberek, sőt inkább sajnos közönyt érzek az emberekben egymás iránt, hiányoznak az igazán tiszta emberi kapcsolatok. Én azonban határozottan jól érzem magam a bőrömben és boldog vagyok.

Illusztráció: Shutterstock

A kép forrása: http://boldogsagprogram.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában