ability café

2018.04.16. 17:24

Akadályozottsággal élők szolgálnak fel a csabai kávéházban

Én elfogadlak, fogadd el tőlem... címmel indult önkéntes kávéházi felszolgáló program a Fogd A Kezem Alapítvány és az Esély Pedagógiai Központ szervezésében. Helyszíne a békéscsabai Cafe One Kávéház, ahol két héten át akadályozottsággal élők dolgozhatnak felszolgálóként.

Vásári Erzsébet

Hétfőn délelőtt tartották Békéscsabán, a Cafe One Kávézóban a Fogd A kezem Alapítvány és az Esély Pedagógiai Központ Önkéntes Kávéházi Felszolgáló Programjának megnyitóját. Az esemény a gyulai Pánczél Imre Tagintézmény énekkaros diákjainak zenés köszöntőjével kezdődött, majd a megnyitó beszédek következtek, végül elkezdődött a felszolgálás.

A rendezvényen köszöntőt mondott Szabó Éva, az Esély Pedagógiai Központ Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola intézményvezetője, Misák Darinka, a központ gyógypedagógusa, Szvacsekné Jahn Gitta, a Fogd A Kezem Alapítvány vezető helyettese és a városi diákpolgármester, Arbel Dániel is. Továbbá tiszteletét tette az eseményen Tolnai Péter a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke.

Szabó Éva elmondta, a kezdeményezés a pécsi Fogd A Kezem alapítványtól indult el még 2013-ban. Szvacsekné Janh Gitta, az alapítvány vezetőhelyettese volt a mozgalom elindítója. Ennek célja, hogy a felnőtt, értelmileg akadályozott embereket bevonják a szociális szférába. Misák Darinka, gyógypedagógus és mentor segítségével Békéscsabán a készségfejlesztő középiskolai tanulók előtt is kinyitották ezt az utat. A felkészítő program végeztével a Cafe One adott lehetőséget és helyet arra, hogy élőben is gyakorolhassák a diákok a felszolgálást.

Az intézményvezető hozzátette, bízik abban, hogy a következő években további vendéglátó egységek is csatlakoznak ehhez a mozgalomhoz, és lehetőséget adnak az értelmükben akadályozott embereknek, hogy megmutathassák tudásukat. Ezáltal a társadalomba való beilleszkedésük megkönnyebbül és természetessé válik, hogy a hétköznapokban is találkozunk velük.

Misák Darinka elmondta, ősszel merült fel a programhoz való csatlakozás lehetősége. A gyulai Pánczél Imre Tagintézmény készségfejlesztő osztályaiból hat tanulót képeztek ki erre a feladatra négy hónap alatt. Ő maga mentorként vett részt a felkészítésben, kollégáival együtt hetente szituációs gyakorlatokat hoztak létre a diákoknak. Ezek a feladatok különböző élethelyzeteket mutattak be, amelyeket meg kell oldania egy felszolgálónak.

Hozzátette, az országban egyedülállóan vontak most a kezdeményezésbe középiskolásokat, az eddigi résztvevői ugyanis mind harmincöt év körüli, értelmükben akadályozottak voltak. Ezt az időelőnyt hatalmas előrelépésnek gondolja a későbbi munkahelyi integrációjukban. Mivel az akadályozottsággal élők társadalmi befogadása a munkájuk révén valósulhat meg.

Szvacsekné Janh Gitta elmondta, 2013-ban merült fel alapítványánál a kérdés, hogy a sérültek integrációját milyen akadályok nehezítik. Ezek kiküszöbölésére igyekeztek gyors és hatékony megoldást találni. Így jött létre Pécsett az Ability Cafe mozgalom, melynek célja, hogy élő kapcsolatot alakít ki az értelmükben sérült emberek számára a társadalom szélesebb körével.

A programban két héten át dolgoznak akadályozott résztvevők a vendéglátó egységekben, önkéntes alapon, felszolgálóként. A kéthetes bemutatkozás után pedig lehetőség nyílik a résztvevőknek akár állandó munkahely megszerzésére is. Az alapítvány vezetőhelyettese elmondta, több alkalommal volt rá példa, hogy önkormányzati vagy egyetemi rendezvényekre kérték fel felszolgálónak ezeket az embereket. Jelenleg Pécsett, Orosházán, Egerben, Debrecenben és Békéscsabán működik a kezdeményezés.

Fotó: Lehoczky Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában