életműdíj

2018.04.23. 19:50

A teljes embert gyógyítja dr. Garay Erzsébet

A családorvoslás kialakítása és fejlesztése érdekében kifejtett kiemelkedő, több évtizedes munkájáért életműdíjjal ismerte el dr. Garay Erzsébetet a Családorvos Kutatók Országos Szervezete a közelmúltban. A gyulai háziorvost az elismerés még aktívabb munkára ösztönzi, már dolgozik legújabb kötetén is.

Papp Gábor

Talán négyéves voltam, amikor először azt mondtam, hogy orvos szeretnénk lenni. A gyerekkori álom azután ­később tényleg beteljesült. ­Ekkor már abban is biztos voltam, hogy nem akarok egyetlen terület mellett sem elköteleződni. A teljes embert akartam gyógyítani, illetve legalább ennyire fontosnak tartottam, hogy segítsem pácienseimet az egészségük megőrzésében, így szinte természetesnek tűnt, hogy akkori elnevezéssel, körzeti orvos leszek – szólt indíttatásáról dr. Garay­ Erzsébet. A szakember kérdésünkre elmondta, hivatásuk annyiban is különbözik a ­többi orvosi munkától, hogy a betegeik állandóak.

Dr. Garay Erzsébet szerint hivatásának számos szépsége van. Fotó: J. P.

– Munkánk külön szépsége, hogy akad olyan páciensem, akinek a nagyszülei is hozzám jártak, és nemrég a gyermeke is engem választott – ecsetelte. – Emellett mindig öröm, ha az egész életfolyamatot kezelni tudom, ha az embereket az egészségesebb életmód irányába befolyásolhatom. Ennek kapcsán kiemelte, egyre többen keresik tanácsért ezen a területen is.

– A fiatalok kifejezetten nyitottak – osztotta meg tapasztalatait. – Felkeresnek, ha egy új sportot akarnak elkezdeni, ahogy kikérik a tanácsaimat akkor is, ha külföldre utaznak, és például védőoltásra van szükségük. Munkatársaimmal mi pedig azon vagyunk, hogy legalább kétévente valamennyi, a körzethez tartozó pácienst lássunk, beszéljünk velük, megvizsgáljuk. Fontosnak tartom, hogy ne csak akkor találkozzunk, ha már betegek, ha panaszuk van. A krónikus betegségek gondozása, gyógyítása, kezelése lényeges, de a megelőzésre is igyekszünk a lehető legnagyobb hangsúlyt fektetni. Prevenciópárti vagyok.

Dr. Garay Erzsébet megerősítette, hogy az orvosi hivatás folyamatos tanulást is jelent, ami nála kiegészül azzal, hogy megyénkben szervezi a szegedi egyetem akkreditált továbbképzéseit is. Éppen márciusban hívott életre egy úgynevezett szinten tartó programot, amelyre még Egerből is érkeztek érdeklődők. A szakember emellett részese­ egy speciális képzési programnak.

Hazánkban Gyulán tartják a búvárorvosképzést, és három kollégájával közösen írta az ehhez kapcsolódó tankönyvet. Magyarországon egyre többen hódolnak a légzőkészülékkel történő merülő búvárkodásnak, amihez az érintetteknek előbb egészségügyi vizsgálaton kell átesniük. Az orvosok az ehhez szükséges ismereteket sajátíthatják el a megyei fürdővárosban. Maga a doktornő is kedveli és űzi ezt a hobbit.

Dr. Garay Erzsébet szegedi születésű, de napjainkra igazi gyulainak számít, hiszen több évtizede él a fürdővárosban.

– Mostanra már hosszabb ideje élek Gyulán, mint ­Szegeden, és nagyon szeretem a városunkat – árulta el. – Gyula nagyon szép kisváros, az emberek szorgalmasak, ­becsületesek, nagyon segítőkészek. Persze, mondhatják, hogy részrehajló vagyok, de nem csak én vélekedem így. Amikor­ a kollégáim továbbképzésre jönnek a városba, ők is mindig azt mondják, hogy Gyula tényleg egy kis ékszerdoboz, ők is szeretik a várost.

Örömmel vette át az elismerést, és tovább folytatja munkáját

Dr. Garay Erzsébet lapunknak elmondta, nagy örömmel vette át a Családorvos Kutatók Országos Szervezetének életműdíját, ugyanakkor elmondta, hogy bár az ilyen jellegű elismerések általában egy-egy korszak lezárását is jelentik, ő még semmiképpen nem szeretne nyugdíjba menni, nem szeretné befejezni az orvosi hivatás gyakorlását.

– Nagyon jólesett, hogy elismerték azt a munkát, amit háziorvosként, a CSAKOSZ tagjaként és a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesületének alelnökeként végzek, de még nem szeretném lezárni a pályámat – hangsúlyozta. Mint elárulta, éppen egy új könyvön dolgozik, amely a már említett búváregészségtan témakörében születik majd meg.

A szakember egyébként számos, több orvossal közösen készített és egyéni kutatásban is részt vett az elmúlt évtizedekben. Vizsgálta egyebek mellett, hogy az embereket miként lehet felkészíteni, hogy minél többet tegyenek az egészségükért, s kutatta a harmónia megteremtésének fontosságát a család, munka, egészség hármasában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában