Békéscsaba

2024.04.16. 13:45

Városi ifjúsági parlament: fiatalok tanácskoztak a fiatalokat érintő témákban - galériával

Városi ifjúsági parlamentet szervezett kedden a békéscsabai diákönkormányzat a városi önkormányzattal és a Táliber Közösségfejlesztő Alapítvánnyal karöltve, erre telt meg fiatalokkal a Csabagyöngye Kulturális Központ és a Liget Ifjúsági Tér. A tanulók a plenáris ülést követően különféle szekciókban tanácskoztak, a témák között volt a Csabai Garabonciás Napok, az iskolai bántalmazás, az élet a suli után, a zöld jövő és a mesterséges intelligencia.

Licska Balázs

A városi ifjúsági parlament 1998-ban indult azzal a céllal, hogy az iskolák közötti együttműködést erősítsék, hogy az információkat továbbítsák, illetve, hogy a fiataloktól érkező javaslatokat fogalmazzanak meg a városvezetés részére. 

Fiatalokkal telt meg a Csabagyöngye Kulturális Központ és a Liget Ifjúsági Tér a városi ifjúsági parlament apropóján
Fiatalokkal telt meg a Csabagyöngye Kulturális Központ és a Liget Ifjúsági Tér a városi ifjúsági parlament apropóján Fotó: Bencsik Ádám

Szarvas Péter polgármester szintén azt emelte ki, hogy városi ifjúsági parlamentet azzal a céllal hozták létre, hogy összehozzák a diákságot, hogy kapcsolatokat építsenek a fiatalok között játékos formában és irányított témákban, hogy az ifjak és a felnőttek közötti távolságot csökkentsék.

A mostani alkalommal több intézményből mintegy 200 fiatal vett részt a programon, az általános iskolások három, a középiskolások kilenc szekció közül választhattak. Beszélt arról, hogy a Csabai Garabonciás Napok nem csak a diákság ügye, az önkormányzat is készül az idei rendezvényre. Hangsúlyozta: Békéscsabán szeretik a fiatalokat, a városvezetés keresi velük a kapcsolatot.

Bár Herczeg Tamás országgyűlési képviselő parlamenti elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az eseményen, üzenetet küldött, amelyben kiemelte: a fiatalok nélkül nem lehet a jövőre gondolni. Köszöntőt mondott Fekete Vencel, a békéscsabai diákönkormányzat elnöke és Hajdú János, Békéscsaba diákpolgármestere is. Mindketten szóltak arról, hogy a sok, a fiatalokat érintő témát érintenek a városi ifjúsági parlament plenáris és szekcióülésein, hogy a tanulók rengeteg hasznos információval gazdagodhatnak.

A békéscsabai diákönkormányzatot Szerencsi Boglárka alelnök mutatta be. A diákönkormányzat 1995 óta működik, jelenleg 36 tagot számlál. Együttműködik a városi önkormányzattal, amely pénzügyi forrást és szakmai hátteret nyújt. Képviseli a tanulókat folyamatosan, egész évben, közvetíti a javaslatokat. Elsősorban érdekképviseletnek mondható, de a közösségformálás és a kikapcsolódás is a célkitűzései között szerepel, programokat ugyancsak szerveznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában