Változtatások

2024.04.02. 09:49

Települési támogatások: növelték a támogatottak körét, új formát is bevezettek Gyulán

A gyulai képviselő-testület legutóbbi ülésén módosította a települési támogatások rendszeréről, valamint a szociális és gyermekvédelmi szolgáltatásokról szóló és a lakások és helyiségek bérletéről szóló önkormányzati rendeletét. A változtatás célja, hogy növeljék a települési támogatásokban részesülők körét. Az önkormányzat nagyobb mértékű támogatással segíti például az óvoda- és iskolakezdést, illetve egy új támogatási formát is bevezettek.

Papp Gábor

Dr. Görgényi Ernő polgármester a téma tárgyalása során elmondta, a módosítás legfőbb célja az volt, hogy a jövedelemhatárok emelésével növeljék a támogatottak körét, minél többen részesülhessenek települési támogatásokban.

támogatások, változások,egyeztetések
A szén-monoxid mérők fontossága. Fotó: Illusztráció

 

Települési támogatások: a változások indokolták a módosítást

Mint a polgármester által jegyzett előterjesztésben olvasható, a változtatást az elmúlt időszak változásai is indokolttá tették. Ennek kapcsán a nyugdíjak, illetve a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése, valamint a fogyasztói árak kérdésére is kitértek a szakmai anyagban. 

Figyelembe véve mindezt a polgármester a települési támogatások jövedelemhatárainak átlagosan 13 százalékkal történő emelésére tett javaslatot.

Dr. Görgényi Ernő ugyancsak javasolta, hogy az óvodai, iskolai évkezdéshez nyújtott támogatás  mértékét emeljék 12 ezer forintra a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre nem jogosult gyermek esetében, emellett a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők számára is javasolt a központi támogatáson túl további 6000 forint támogatást biztosítani gyermekenként. A városban egyébként is több módon támogatják a gyermekeket.

 

Kiemelt kérdés a biztonság

Az előterjesztés kitért arra, hogy az emberéletet követelő szén-monoxid mérgezéses esetek száma az utóbbi időben megnőtt. A lakosság folyamatos tájékoztatása mellett fontos az égéstermék-elvezetők, valamint a  gázüzemű berendezések ellenőrzése, rendeltetésnek megfelelő üzemeltetése, valamint a veszélyt jelző készülékek elhelyezése a biztonságérzet javítása érdekében. 

– Ennek körében az önkormányzat tulajdonában álló olyan bérlemények esetén, amelyekben nyílt égésterű gázüzemű berendezés biztosítja a fűtést vagy melegvízellátást, esetleg szilárd tüzelőanyaggal fűtött, a lakók biztonságának megteremtése közös felelősségünk; ezért a szociális jellegű bérbeadással érintett ingatlanok esetén a szén-monoxid vészjelző készüléket az üzemeltető, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. biztosítja, az átmeneti jellegű bérbeadások esetén a szociálisan rászoruló háztartások részére a szén-monoxid vészjelző készülék vásárlásához támogatási lehetőséget biztosít a rendelet – emelték ki. – A szociálisan nem rászoruló átmeneti, valamint a más jellegű bérbeadások esetén – mint garzon, szolgálati, megtekintett állapotú, áthúzódó jellegű bérbeadások – bérlői kötelezettség körében a bérleti szerződésében rögzítették a szén-monoxid vészjelző készülék biztosítását. Utóbbi esetben rászorultsági alapon nyújtanak támogatást.

A polgármester hangsúlyozta, mindez nemcsak az adott lakásban lakók érdekeit szolgálja, hanem adott esetben a lépcsőházban, a társasházban élőket is, hiszen a szén-monoxid alattomos, át tud terjedni szomszédos lakásokra is.

Az önkormányzati lakások vonatkozásában a szociális jellegű bérbeadásra vonatkozó jövedelemhatár megemelését tartalmazza a rendelet.

Dr. Görgényi Ernő elmondta, a módosítás legfőbb célja az volt, hogy a jövedelemhatárok emelésével növeljék a települési támogatásokban részesülők körét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában