Molnár-C. Pál

2024.04.29. 11:58

Az évfordulón a művészeteket ünnepelték a battonyaiak – galériával

Kiállítás, kalandtúra, hangverseny, remek hangulat – ez jellemezte a vasárnap délutánt a Battonyai Közművelődési Nonprofit Kft. által szervezett ünnepségen. Az apropót Molnár-C. Pál festőművész születésének 130. és Battonyán a Molnár-C. Pál Emlékház megnyitásának a 40. évfordulója adta. Megtelt az emlékház ünneplőkkel.

Csete Ilona

Molnár-C. Pál Battonya díszpolgára, európai hírű festőművész, grafikus százharminc éve, 1894. április 28-án született a Battonya melletti Tompapusztán. Születésének százharmincadik és a Molnár-C. Pál Emlékház megnyitásának negyvenedik évfordulójáról a szülőváros különböző programokkal és egy kiállítással emlékezett. Boros Csaba polgármester a köszöntőjében elmondta, egyik kiemelten fontos értéke városuknak Molnár-C. Pál, az ő munkássága, valamint ez az emlékház.

 

Molnár-C. Pál,
Boros Csaba a szülőföld kincseiről beszélt az ünnepségen. A szerző felvétele

– Molnár-C. Pál 87 évet élt, mintegy 3500 mű került ki kezei közül. Remekművei a világ számos képtárába eljutottak. MCP – ahogy magát nevezte – 85 évesen döntött úgy, hogy képeinek egy részét szülővárosának, Battonyának adományozza. Az emlékház 1984. szeptember 22-én nyitotta meg kapuit és állandó kiállítás keretében őrzi mindmáig Molnár-C. Pál örökségét. Büszkeséggel tölt el, hogy munkássága és az emlékház 2021-ben hivatalosan is bekerült a Békés Megyei Értéktárba. MCP művei tiszteletre és elismerésre méltóak, szülőföldünk különleges kincsei. Óvnunk és vigyáznunk kell nemcsak nekünk, hanem a jövő generációjának is. Feladatunk, hogy mind szélesebb körben ismertessük meg a lakossággal, a hozzánk látogatókkal a művész életútját és mutassuk be a Molnár-C. Pál Emlékházban található alkotásait – tette hozzá a városvezető.

A szép nők, a lovak festője

A 40 éve megnyitott Molnár-C. Pál Emlékház kapcsán Balázsné Szabó Erzsébet intézményvezető elmondta, a művész még életében döntött arról, hogy munkásságának egy jelentős gyűjteményét szülőfalujának, Battonyának adományozza. 

– A művész 1981. július 11-i halála után leányai (dr. Tavasz Istvánné és Csillag Péterné) Molnár-C. Pál kívánsága szerint Battonyának ajándékozták a műtárgyjegyzékben felsorolt alkotásokat. A battonyaiak elhatározták, hogy a képeket egy, a festőről elnevezett emlékmúzeumban helyezik el. A volt középiskolai leánykollégium (a régi Lakatos kúria) látszott a legalkalmasabbnak. 1984. szeptember 22-én felavatták az emlékházat, ahol a szentek, a szép nők és a lovak festőjének 44 festménye és 22 grafikája, fametszetsorozata tekinthető meg. Olyan híres munkák láthatók itt, mint az Angyali üdvözlet, Dante: Divina Comedia, a Jégverés Battonyán (1965.), vagy a Kúria Tompapusztán (1911.) című, kifejezetten Battonyához kötődő festmények.

Koncertélményt nyújtottak az emlékházban

A művészt, a művészeteket ünneplő battonyaiakhoz érkezett vasárnap a Békés megyei Príma-díjas Alföld Quartet. Az együttes tagjai (Ördög Ágnes – hegedű, Szomorné Budai Mariann – hegedű, Jankó Zita – brácsa és Szomor István – cselló) hangulatos koncerttel lepték meg a közönséget.

A vasárnapi ünnep tartogatott még látnivalót: a Hazamegyek a falumba… című időszaki kiállítás keretében olyan alkotásokat mutattak be az emlékházban, amelyeket Battonyán még nem láthatott a közönség. A Budapestről érkezett anyagot Csillag Péter úgy állította össze, hogy Molnár-C. Pál életének fontos helyszíneit képviselje a szülőhelyén, a kiállítás címe is erre utal. Az új, időszaki kiállítást megnyitotta Gyarmati Gabriella, a Békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze.

Sokan kalandoztak 

Heteken át zajlott a játékos, sok ismeretet és kreativitást igénylő MCP kalandtúra verseny. A díjkiosztón elhangzott, hogy a kihívás során a résztvevőknek olyan helyszíneket kellett felkeresniük, amelyek valamilyen módon kötődnek a festőművészhez. Szükség volt ügyességre, kreativitásra, logikára, gyorsaságra, Fortunára.

Ancsin Alex ötletgazda ismertette a húsz versengő között kialakult végeredményt. Egyéniben első helyezést ért el Medve István, második lett Várszegi Gabriella, harmadik ifj. Kerekes György. A csapatverseny győztese lett a Borovicska csapat, második helyezett lett a Félemelet, harmadik pedig Rádaiék csapata.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában