emlékév

2020.02.14. 17:14

Molnár-C. Pálról szóló táblákkal köszöntik a Battonyára érkezőket

Különleges programmal nyitották meg a Molnár-C. Pál-emlékévet Battonyán 2019-ben. A város díszpolgárának, a híres festőnek az egyik képét, az Angyali üdvözlet című festményt egy komoly restaurálást követően mutatták be tavaly. Azóta sok egyéb program lezajlott a településen, s a méltó emlékezést, az értékőrzést idén is folytatják.

Csete Ilona

Az Angyali üdvözlet című Molnár-C. Pál-festményt tavaly áprilisban, restaurálási munkák után mutatták be a szülőhelyén. Ezzel a programmal nyitották meg az alkotó születésének a 125. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékévet. A művész születésnapjához kötődően versenyfelhívást is közzétettek: a festőművész életének története és a battonyai kiállítóhelyen található festmények volt a téma.

Ezenfelül sétát szerveztek a városban, amely során a Molnár-C. Pálhoz köthető szobrokat, emléktáblákat és egyéb hozzá kötődő alkotásokat érintették. Ilyen többek között az emlékház, az előtte található, Búza Barna által készített szobor, a Szentháromság plébániatemplom oltárképe. Az emlékházba meghívták a település minden nagycsoportos óvodását, hogy ők is megismerkedjenek az ott található anyagokkal. Mindhárom helyi óvodából érkeztek gyerekek, csoportonkénti tárlatvezetést is tartottak a kicsiknek.

Bajnai István elkészült a tervekkel. A megvalósításról majd a testület dönt /A szerző felvétele/

– Megálltunk egy-egy festmény előtt és beszélgettünk a látottakról. A legsikeresebb alkotás a Mezőhegyesi tanulmányok címet viseli, amelyen lovak láthatók. A gyerekeknek a körsétát követően az előkészített, nagy méretű kockákból kellett kirakniuk egy-egy festményt. Ezenfelül minden ovis kapott egy szelet csokoládét, annak a papírján Molnár-C. Pál önarcképe volt látható, de megtekintették az emlékház előtt található szobrot is – sorolta dr. Palkó Lajosné, a művelődési ház és könyvtár igazgatója az óvodások programjait.

Elmondta, jó kapcsolatot ápolnak a mester unokájával, Csillag Péterrel és feleségével. E kapcsolat jegyében hoztak el 44 festményt a budapesti műterem-galériából, amelyeket megmutatták a battonyai érdeklődőknek. Az emlékévet a Battonyától Budapestig című kötet kiadása zárta.

– Tartalmas évünk volt a 2019-es. Majd ezerhétszáz látogatója volt az emlékháznak. Több turistacsoportot fogadtunk – összegezte az elmúlt év tapasztalatait kalauzunk. Molnár-C. Pál és munkássága egyébként bekerült a battonyai értéktárba, valamint bemutatófilmet is készítettek ebből az alkalomból.

Azt már Boros Csaba polgármestertől tudtuk meg, az idei évben a helyi értékek megbecsülése, a hagyományápolás és a kulturális közkincs méltó kezelése jegyében, valamint azért, hogy mindezt mások tudomására is hozzák, a festőművészről táblákat terveztetnek, amelyeket a város bevezető útjaihoz helyezhetnek ki.

– Évekkel ezelőtt megfogalmazódott bennem, s bizonyára másokban is, hogy Battonya éljen azzal a lehetőséggel, hogy Molnár-C. Pált adta a 20. századi művészettörténetnek. Tudjuk, hogy a turizmus mára egy jelentős gazdasági ággá fejlődött, nagyon sok lehetőség van ennek a kihasználásában. Többször, többekkel már beszélgettünk erről. Úgy gondoltam, első lépés lehetne, ha üdvözlő, figyelemfelkeltő táblákat helyezhetnének el Battonya közúti bejáratainál – mesélt a jó gondolat születéséről Bajnai István kanonok, művészettörténész.

A tervek variálhatók, alakíthatók

– Az ősszel már megemlítettem Boros Csaba polgármesternek is az elképzelést, aki örömmel fogadta az ötletet. Megkért, készítsek terveket a táblákra. Én ezt meg is tettem, azzal, hogy szabadon variálható, tetszés szerint alakítható az alapötlet – mutatott a számítógépes terveire Bajnai István, aki úgy véli, az ilyen apró lépések, kicsi anyagi ráfordítással, lelki és intellektuális ráhangolódást jelenthetnek a közösségnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában