emlékév, galériával

2019.01.21. 17:22

Battonyát gazdagítja az Angyali üdvözlet

A Molnár C. Pál emlékévet különleges programmal nyitották meg Battonyán. A város díszpolgárának, a híres festőnek az egyik képét, az Angyali üdvözlet című festményt, hétfőn a magyar kultúra napjának apropóján mutatták be egy komoly restaurálást követően.

Cs. I.

Fotó: Imre György

A város szülötte és díszpolgára Molnár C. Pál festőművész. Az Angyali üdvözlet című festménye olyan rossz állapotban volt, hogy az alkotást restaurálni kellett. A kép megmentéséhez a szaktárca is segítséget nyújtott. A megújult képet hétfőn az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkárának, a szintén battonyai születésű Krucsainé Herter Anikónak a jelenlétében mutatták be a művészről elnevezett emlékházban.

– Hazajöttem és öröm számomra, hogy e jeles napon ezt a festményt átadhatjuk a közönségnek – kezdte ünnepi beszédét a helyettes államtitkár, emlékeztetve a kis közösségek szerepére, a kultúrában való értékmegőrzésükre.

Varga István jegyző (balról), Bajnai István plébános, Borsodi János alpolgármester, Herter Mártonné, Krucsainé Herter Anikó helyettes államtitkár, valamint Marjai János polgármester egyaránt elismerően szemlélte a restaurált alkotást. Fotók: Imre György

– Ezek a kis közösségek lesznek a csomópontjai a kultúra továbbélésének nemzedékről nemzedékre történő átörökítésében. Az élmény kovásszá, a tapasztalat örökséggé válik, a kultúra egyszerre egyéni és közösségi befogadása pedig egy nép, nemzet identitásképző erejévé. Fontosnak tartom, hogy a kis közösségek megtalálják példaképeiket, alkotóikat, művészeiket. Művészetük, örökségük megtartásával formálódik ezen csoportok lelke, identitása.

A szónok jelentőségteljes pillanatnak nevezte a napot: Molnár C. Pál születésének 125. évfordulóján, a Springer Ferenc által nagy szaktudással restaurált Angyali üdvözlet című festmény leleplezését.

Mutassák meg a kincset!

Bajnai István plébános, művészettörténész a kép elemzése előtt személyes élményét osztotta meg. Tízéves volt, amikor rálelt a könyvre, amiben Molnár C. Pál 22 fametszete látható. Személyes találkozás a művésszel nem adatott meg számára, de ez az intellektuális és esztétikai élmény befolyásolta a művészettörténet iránti elköteleződését. Az Angyali üdvözlet című képről elmondta, az alkotó összekötötte a materiális és a transzcendens világot. Megjegyezte, Molnár C. Pálra – ahogy sok más, magyar alkotóra –, hatott a római iskola szellemisége: ez a kép is ezt tükrözi.

– Értékeljék, mutassák meg, milyen kincse van Battonyának! – biztatta a helyieket Bajnai István.

A kép hátoldala is festményt rejt

Springer Ferenc restaurátor munkája kulisszatitkaiba avatta be a hallgatóságot. Elmondta, a festmény rossz állapotban volt. A vászon a vakkeret bal oldalán jelentősen megereszkedett, meggyűrődött.

A festett réteg megkopott, sérült, a fehér alapozó réteg kilátszott. Valamilyen enyhén károsító folyadék ráfolyt a festett rétegre, annak színét elváltoztatva. Ki kellett retusálni a festékhiányt. Cél volt a beavatkozásoknál a műtárgy konzerválása, bemutathatósága. A hátoldalon megtalálható egy jelenleg elfedett festmény is. Mielőbbi szakszerű feltárása, restaurálásra lehet a következő lépés. Ha mindkét oldalon elkészül a teljes restaurálás, akkor hol az egyik, hol a másik oldal kerülhet a közönség elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában