Értékelés

2024.04.17. 15:57

Az év pálinkás bonbonja: 133 mintát zsűriztek Gyulán - galériával, videóval

Megtartották a Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként meghirdetett Az év pálinkás bonbonja verseny zsűrizését szerdán a fürdővárosi Almásy-kastély Stefánia-szárnyában. A megmérettetésre több mint 130 ínyencséget küldtek be, ami jóval felülmúlja a tavalyi, első verseny nevezési számát. Az év pálinkás bonbonja kiírására négy kategóriában lehetett nevezni.

Papp Gábor

Fabulya Attila ötletgazda, a verseny igazgatója a zsűrizést megelőző sajtótájékoztatón elmondta, a tavaly indult kezdeményezés, Az év pálinkás bonbonja nem várt sikert hozott, már 2023-ban is több mint száz bonbonnal neveztek készítőik a megmérettetésre hazánk különböző tájairól.

Az év pálinkás bonbonja, zsűrizés,Gyula
Az év pálinkás bonbonja versenyre több nevezés érkezett, mint egy éve
Fotó: Kiss Zoltán

Az év pálinkás bonbonja: 133 nevezés érkezett 

– A verseny pedig idén olyan lendületet kapott, amely minden előzetes várakozásunkat felülmúlta. Összesen 133 pálinkás bonbon érkezett, ami jóval több mint a tavalyi 104 bonbon – tette hozzá Fabulya Attila, aki szólt annak jelentőségéről, hogy a Magyar Cukrász Ipartestület is támogatja a kezdeményezést, és a szervezet szakmai elnöke, Erdélyi Balázs részt is vett az értékelésben. A bonbonok magas száma miatt egyébként a zsűri tagjainak a számát is emelték, a tavalyi kettő helyett négy asztalnál értékeltek.

Veszely Attilával, a zsűri elnökével, mestercukrásszal, nemzetközi csokoládébírálóval közösen elmondták, a zsűriben kiváló, nemzetközileg is elismert cukrászmesterek, csokoládémesterek, édesipari és pálinkás szakemberek vettek részt. A döntnökök 50 pontos rendszerben értékelték a mintákat, illetve szöveges értékelést is alkottak a termékről. Minden bonbont minimum hárman kóstoltak meg párhuzamosan, egymástól függetlenül, majd konszenzusra kellett jutniuk. A megjelenést és az esztétikát, a szerkezeti felépítést, a krémességet, a fűszerek és az alkohol komplexitását, a kreativitást, az egyediséget és az innovációt, valamint az összbenyomást és a harmóniát egyaránt pontozták a főbb értékelési szempontok között. A pontszámok alapján a finomságok arany, ezüst és bronz minősítésben részesülhetnek. 

Négy kategóriát hirdettek meg

A versenyt négy kategóriában hirdették meg. Hatvannyolc krémtöltelékkel készült, kézműves pálinkás bonbon érkezett. A Gyulai Pálinkafesztiválon az év gyümölcse idén a birs, így külön bírálják a birspálinka felhasználásával készült édességeket, amiből 30-at neveztek. Új kategória a mindenmentes bonbon, amiből nyolc érkezett; és külön értékelik az oktatási intézményben készült bonbont, itt 11 iskolából 27 nevezést küldtek be.

A verseny célja a hungarikum magyar pálinka, mint a nemzeti italunk, és a kiváló minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerűsítése. További cél a hazai kézműves csokoládés műhelyek, cukrászüzemek, édesipari termékeket is előállító vendéglátóhelyek, és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködésének előmozdítása.

Az idei esztendőben egy társadalmi zsűri a bírálók által aranyérmesnek minősített bonbonokból kiválasztja a Gyulai Pálinkafesztivál Közönségdíjas pálinkás bonbonját is.

A díjkiosztót a Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül, május 18-án 13 órától a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont báltermében tartják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában