Gasztronómiai különlegességek

2023.04.27. 18:03

A csoki és a pálinka izgalmas találkozását ízlelgették Gyulán – galériával

Megtartották Az év pálinkás bonbonja 2023 – Magyarország első bonbon versenyének zsűrizését csütörtökön a gyulai Almásy-kastély Stefánia-szárnyában. A Gyulai Pálinkafesztivál keretében életre hívott megmérettetésre összesen százhét finomság érkezett. Negyvenegy bonbon készült az év gyümölcsével, a meggypálinkával, hatvanhat mintát pedig az egyéb pálinkákkal készült kategóriában nevezték be.

Papp Gábor [email protected]

Fotók: Kiss Zoltán

A Gyulai Pálinkafesztivál negyedévszázados tradícióval rendelkezik, és a szervezők igyekeznek minden évben szakmai programokkal tágítani a lehetőségeket, megkeresni, hogy a pálinka milyen más élelmiszerekkel tud harmóniát, különleges gasztronómiai élményt kialakítani – fogalmazott Fabulya Attila versenyigazgató. 

Mint a versengéssel kapcsolatban közzétett sajtóközleményből megtudtuk, Az év pálinkás bonbonja egy új, egyedülálló és nemzetközi tapasztalatok alapján felépített megmérettetés, amelyet a Gyulai Pálinkafesztivál kísérő rendezvényeként rendeznek meg.

A verseny célja a Hungarikum magyar pálinka mint a nemzeti italunk, és a kiváló minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerűsítése. 

További cél a hazai kézműves csokoládés műhelyek, cukrászüzemek, édesipari termékeket is előállító helyek, és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködésének előmozdítása.

Fabulya Attila elmondta, a csokoládékba kizárólag zárjeggyel ellátott magyar pálinkák kerülhetnek. A szakember ennek kapcsán hangsúlyozta, a versengés kapcsán komoly összefogás alakult ki, a pálinkások keresték a csokoládésokat, a csokoládésok a pálinkásokat. A megmérettetésre mindösszesen százhét tétel érkezett, amely felülmúlta a szervezők számításait.

Mint megtudtuk, negyvenegy meggypálinkával készült bonbont neveztek a megmérettetésre, a meggy egyébként idén az év gyümölcse a pálinkafesztiválon. 

Érdekességként kiemelte, nemcsak klasszikus nemes meggyekből, mint például a cigánymeggyből vagy a fürtös meggyből, hanem például sajmeggyből, illetve erdei vadmeggyekből készült párlatok is kerültek a finomságokba. Az egyéb gyümölcspálinkákkal készült bonbonok kategóriájában hatvanhat mintát neveztek.

A zsűri elnöke, Veszely Attila mestercukrász, csokoládé mester, nemzetközi csokoládé bíráló elmondta, a bonbonokat a megjelenés-esztétika, a szerkezeti felépítés, a külső és beltartalmi értékek, a krémesség, a fűszerezés, illetve a komplexitás, a kreativitás, az egyediség, valamint az összbenyomás, a harmónia alapján értékelték.

A zsűrit a szakember mellett Balogh Nóra cukrászmester, a nagymarosi Sakura cukrász-tulajdonosa, Borbáth Gabriella, a Rézangyal Pálinkaház ízmestere, a csokoládé-párlat balance értékelője, Kiss Dániel, a Kiss családi cukrászda kreatív cukrásza, Pataki Ádám cukrászmester, a Pataki Cukrászda tulajdonosa és Szervánszky László, a soltvadkerti Szent Korona családi cukrászda 2. generációs cukrásza alkotta.

Hungarikum és Afrodiziákum mámoros találkozása

A Gyulai Pálinkafesztiválhoz egy újabb szakmai rendezvény, egy mesterkurzus kapcsolódik, „Hungarikum és Afrodiziákum mámoros találkozása” címmel. A program egy igazi ízutazásra várja az érdeklődőket, ahol megismerkedhetnek a csokoládé, és a pálinka több száz éves történelmével, a világ különleges csokoládé fajtáival, valamint a magyar gyümölcspálinkák semmihez sem hasonlítható csodálatos karaktereivel. Az eredményeket a Gyulai Pálinkafesztivál keretében hirdetik majd ki. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában