Beol podcast

2024.03.08. 11:39

Elővették az öreg vasakat: vendégünk Diószegi Gyula

Stúdiónk vendége Diószegi Gyula békéscsabai, aranykoszorús ácsmester, a Békéscsabai Ipartestületen belül működő Veterán Motoros Klub vezetője volt. Beszélgetésünk apropóját az adta, hogy a minap az ipartestület taggyűlésén kitüntették azon tagjaikat, akik tizenegynéhány éve – igazából a kezdetektől – benne vannak a csapatban. Rajtuk kívül sok pártolótaggal is rendelkeznek.

Beol.hu

Diószegi Gyula elmondta, már elővették az öreg vasakat, sok esetben 70–80 éves motorokról beszélünk. Tisztogatják, átnézik, beindítják a járgányokat, hiszen március 15-én már fellépés van. Hagyomány, hogy ekkor tartják első veteránmotor-bemutatójukat az ipartestület udvarán. Egy ideje azonban több hely kell a motorok és az érdeklődők nagy száma miatt is. Így a Szlovák Kultúra Házának udvarán is láthatók lesznek veteránmotorok.

diószegi gyula, ács, veteránmotor, találkozó
Diószegi Gyula volt a vendégünk. Fotó: Bencsik Ádám 

Diószegi Gyulával arról is beszélgettünk, hogy 60 év után lejött a tetőről, vagyis befejezte az ácsmesterséget, amit vejének adott át.

– Segédmunkásként még besegítek, hiszen a fa illatát nem lehet egyből elfelejteni – ecsetelte. Óvónő lányát segítve otthon is rendszeresen dolgozik fával, különböző eszközöket készít, hogy a hagyományokkal, a népi alkotásokkal megismertessék a gyermekeket.

– Szép szakmám van, nagyon sok épületen ott a kezem nyoma – mesélte. – Egy ács legalább száz évre dolgozik. Sokan mondják, hogy kivágott fák szolgálnak alapanyagként Erre én mindig azt mondtam, ez nem igaz, mert kezem, a mesterségem révén új életet adtam a fának.   

     

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában