Rangos elismerés

2024.03.24. 11:11

A cifraszűrért vette át a Békés vármegyei Szőke Péter a Hungarikum-díjat

Szőke Péter, Magyar Kézműves Remek-díjas népi iparművész V. Németh Zsolttól, a magyar életmód és kiemelkedő nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztostól, valamint Porga Gyulától, Veszprém polgármesterétől vette át a Hungarikum-díjat és Hungarikum-elismerő oklevelet csütörtökön este a Veszprémi Petőfi Színházban a magyar cifraszűrért.

Nyemcsok László

– A cifraszűrrel való találkozásomnak is megvan a maga története, és ez konkrétan az útlevélkezelői munkámhoz kötődik. Bárány Ferenc – aki sajnos már elhunyt – érkezett Erdélyből haza, egy nagy bőrönddel – mesélte Szőke Péter. – Megnéztük a tartalmát, és cifraszűröket találtunk benne. Ettől kezdve kattantam rá a népművészet eme remekére, vettem is egyet. A karikás ostor hungarikummá nyilvánítása után fogtam bele a magyar cifraszűr felterjesztésének megírásába, amit el is fogadott a Hungarikum Bizottság.

Szőke Péter (középen) mellette balra V. Németh Zsolt és Porga Gyula

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában