Helyi közélet

2024.01.13. 17:40

Megnyílt a Kékfestő imádata című kiállítás Békéscsabán

A Kékfestő imádata címmel nyílt kiállítás szombaton délután Békéscsabán, a Tégla Népművészeti Alkotóház és Közösségi Térben. A kiállítás anyagát a debreceni Tulipános Kézműves Alapítvány biztosította, az alkotások többsége Tallódi Mirella Edit munkái.

Papp Gábor

Pál Miklósné, Dolányi Anna és Tallódi Mirella Edit a kiállítás megnyitón

Az eseményen Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket. Mint elmondta, a Tégla galéria mára Békéscsabán és az egész országban ismert névnek számít. 

– Évek óta törekednek arra, hogy a népi kézművesség termékeit vagy ahhoz kapcsolódó alkotásokat bemutassanak. A galériában már számos ilyen tárlatot rendeztek, szombaton pedig A Kékfestő imádata című kiállítás nyílt meg – fogalmazott. – A leletek szerint a kelmefestés már több ezer éve is ismert volt, maga a kékfestés Magyarországon a 17. században hódított teret. Annak népszerűsége töretlen, ma már nemcsak viseletekben, hanem egyéb használati textíliákban is lehet látni. 

Dolányi Anna iparművész megnyitó beszédében kifejtette, az alkotóval több mint 30 éve ismerték meg egymást éppen a kékfestő kapcsán. 

– Tallódi Mirella Edit volt, aki munkáival bebizonyította, hogy mennyi mindenre lehet használni a kékfestést – tette hozzá. Kiemelte, hogy az alkotó hozzá hasonlóan úgy indult el, hogy volt egy tündéri nagymamája, aki mellett édesanyja is varrt, és fokozatosan emelte olyan művészi szintre a munkáit, ami ritka az országban.

Tallódi Mirella Edit elmondta, a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) egy pályázatára készültek az alkotások. Az érdeklődők nemcsak ruhákat láthatnak a tárlaton, hanem lakásdísztő tárgyakat és gyermekjátékokat is. Hangsúlyozta, hogy ezt a munkát szeretné folytatni, és azt nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is bemutatni, illetve népszerűsíteni a magyar kékfestést. 

Pál Miklósné a kiállítás megnyitó végén kiemelte, nagy álma, hogy Békéscsabán is indulhasson kékfestés-képzés, hogy annak tradícióit megőrizzék, és ebben az irányban már történtek is lépések. A kiállítás január 26-ig, az alkotóház nyitvatartási idejében tekinthető meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában