Betyárvilág

2024.01.07. 18:25

A bujdosó rablók bűncselekményeket is elkövettek Orosházán és környékén

A betyárját – hirtelen ez jutott eszembe, amikor elolvastam az Orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum hivatalos közösségi oldalát. Mert érdemes a világhálón, náluk is „lapozgatni” az érdekes bejegyzések között. Térségünkben a nem ritka betyártevékenységekre is fényt derítettek.

Csete Ilona

Rózsa Sándor Theresienstadt börtönében raboskodva

Fotó: Fotó: BMH

A múzeum gyűjteményében a betyárvilág érdekes hírei, tárgyi emlékei is fellelhetők: – Közismert személyiségekről készült fényképekben, rajzokban, műalkotásokban is gazdag a gyűjteményünk, ezek közül mutatunk be egyet. Képünkön a híres/hírhedt betyár, Rózsa Sándor látható Theresienstadt (ma Terezín, Csehország) börtönében raboskodva. A több mint 60 bűnesetben bizonyíthatóan közreműködő Rózsa élete jelentős időszakát töltötte a rácsok mögött, az 1848/49-es szabadságharcban betöltött szerepe miatt pedig a 19. század közepén a körözési listák élén állt. 1857-ben eddigi bújtatója, Katona Pál szegedi tanyás gazda kiadta a hatóságoknak. 1859-ben elítélték, Kufstein várában kezdte meg büntetését, majd 1865-ben átszállították Theresienstadtba, erről az időszakról készült a kép.

Orosháza környékén is jelentős betyártevékenység zajlott a 19. században. A bujdosó rablók kihasználták a vidék terebélyes tanyavilágát, sokan rejtőzködtek a hatóságok elől a pusztaságban. Nem ritkán bűncselekményeket is elkövettek a községben és környezetében, ezek közül az egyik legismertebb eset 1885-ben történt, amikor a vásárhelyi Farkas Jancsi lelőtt egy orosházi csendőrt Kakasszék határában.

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában