Motívumok

2023.12.25. 09:00

Öcsödön gyakorolták a Békés vármegyei szűcshímzést

Hétről hétre lelkes csapat gyűlik össze Öcsödön, hogy a hímzés csínját-bínját elsajátítsák. A Pantó Antal Hagyományőrző Egyesület a Nemzeti Művelődési Intézet A Szakkör pályázatán nyert lehetőséget a foglalkozások megtartására fordította.

Beol.hu

Jó hangulatban telnek a hímző szakkör foglalkozásai Öcsödön

Fotó: Szoljon.hu

A szoljon.hu írása szerint, kalocsai, vagy éppen kunsági hímzés, pókos minták díszítették a falra függesztett terítőket, ahogy beléptünk a helyiségbe. Az öcsödi asszonyok a Nemzeti Művelődési Intézet A Szakkör pályázatának köszönhetően hétről hétre összeülnek, hogy megismerjék a Békés vármegyei szűcs hímzés motívumait.

– Jó feleleveníteni a hímzés különböző formáit – mondta Demjén Andrásné, aki leginkább a pókos mintákat kedveli. Büszkén mutatott néhány már elkészült terítő, illetve fotókat a legutóbbi kiállításon bemutatott darabjáról.

Úgy tűnik, jó döntésnek bizonyult, hogy éppen a hímzést választották, már csak azért is, mert a településen nagy hagyománya van a művészet ezen formájának. A kézműves szakkör már negyvenöt éve működik a faluban, mégis akadnak, akik újat és újat szeretnének tanulni. A pályázat előírásai szerint legalább húsz alkalommal találkoznak, elsődleges cél a közösség összekovácsolása.

– Az az élvezetes, hogy jó a hangulat, mindenki süt valamit és közben beszélgetünk – tette hozzá.

A videós oktatóanyagokat közösen nézik meg, így haladnak lépésről lépésre, már egy párnahuzat el is készült.

– Megtanulunk drukkolni, hogy hogyan veszünk le egy mintát a már meglévőről, hogyan visszük rá az anyagra. Elsajátítottuk a hímzés alapjait, most azsúrozunk, az nehezebben megy – fordult a tagokhoz, majd hosszas magyarázatba kezdett.

–  Kihúzzuk az anyag szálait, így adja ki a mintát – kezébe is vett egy anyagot majd folytatta. – Hármasával szedjük az ellentétes szálakat és elvarrjuk a szélén – mutatta.

Az elkészült alkotásokból a faluban, majd Lakitelken is kiállítást rendeznek be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában