Hagyomány

2023.12.31. 11:37

Ismét lövésekkel indul az új év a gyulai várban

2024-et is lövésekkel köszöntik a gyulai várnál – tájékoztatta hírportálunkat Fábián Tamás. Az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője elmondta, az elmúlt években kialakult hagyománynak megfelelően 2024. január 1-én délben is Szabó Árpád hagyományőr, a Maróti Hagyományőrző Egyesület elnöke ad le lövéseket 15-16. századi lőfegyverek replikáival.

Papp Gábor

20230702 Gyula Idén is díszlövésekkel emlékeztek a gyulai vár 1566-os ostromának védőire. Szabó Árpád, a Maróti Hagyományőrző Egyesület képviselője a lövések között pedig fegyverbemutatóval hozta még inkább testközelbe a történelmet. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap Képen: Szabó Árpád, a Maróti Hagyományőrző Egyesület képviselője

Fotó: Bencsik Ádám-archív

A lövések azokat a zajkeltő hagyományokat idézik fel, amelyek a rosszat hivatottak elűzni. Emellett természetesen lehetőséget adnak a gyulai vár legfontosabb történelmi időszaka, az 1566-os ostrom folyamatos megjelenítésére, életben tartására. Emellett a városban tartózkodó turisták számára is látványosságként szolgál; többek között az ilyen típusú élmények is hozzájárulnak ahhoz, hogy az itt tartózkodó vendégek jól érezzék magukat, visszatérjenek Gyulára.

A január elsején délben induló lövés sorozat helyszíne idén sem a várfal, hanem a vár előtti terület. A helyszín nem véletlen, hiszen a szervezők célja, hogy minél többen testközelből láthassák a hagyományőr mozdulatait, minél közelebbi élményük legyen a fegyverek erejéről és hangjáról, ezzel is – a várban megszokottnak megfelelően – testközelbe hozzák a történelmet.


 


 

BA-2387

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában