Szemle

2023.12.18. 10:21

Indítsuk a hetet friss csabai hírekkel!

Hétfőn is egy csokorba válogattuk a legfrissebb híreket Békéscsabáról.

dr. Nagy Szilvia

Forrás: Shutterstock/ illusztráció

Elkéri a Csaba-tavat Békéscsaba az államtól

Két, a jaminai bányatavak területén található, osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlan esetében kéri azt az önkormányzat a magyar államtól, hogy adja át az abban lévő tulajdonrészét a városnak ingyenesen – derült ki a városi közgyűlés nemrég tartott ülésén. Mivel korábban is szó volt az üléseken a jaminai bányatavak környezetének fejlesztéséről, célként turisztikai, rekreációs célú fejlesztés megvalósítását jelölték meg. Az egyik ingatlan a Cserepes utca mögötti területen található, a másik pedig a Csaba-tó. Szarvas Péter polgármester elmondta, összetettek a jaminai bányatavaknál a tulajdonosi viszonyok, viszont a fejlesztésekhez szerencsés lenne rendezni a tulajdonosi környezetet. Ezért kezdeményezték a magyar államnál, hogy adja át a városnak a tulajdonrészét.

Meggyújtották a harmadik gyertyát Békéscsabán

A Berta Műhely, Bánszki Mihály és Berta Jimmy: A három fenyő című műsorát tekinthették meg a résztvevők a Szent István téren a békéscsabaiak adventi, harmadik vasárnapján. Mindezt a Békéscsabai Jókai Színház művészeinek, Király M. Alexandrának, Kiss Vikinek, Szász Borisznak és Nagy Róbertnek a műsora követte, Csoda ez az éj címmel. Az adventi koszorún a harmadik gyertyát Szarvas Péter polgármester gyújtotta meg, és az ünnepvárás mellett a közösségi együttlét örömét és fontosságát is hangsúlyozta.

Átadták a 15. Éltető Szeretet Pontot 

Egyre több békéscsabai vállalkozás, intézmény biztosít szeparált, intim és higiénikus környezetet a fiatal anyukáknak csecsemőik szoptatásához. Egy kampányt indított az Egyensúly AE Egyesület, amellyel arra ösztönzi az intézményeket, vendéglátó egységeket, vállalkozásokat és szervezeteket, hogy biztosítsanak szeparált, intim és higiénikus környezetet a fiatal anyukáknak csecsemőik szoptatásához – mondta el Herczeg Tamás országgyűlési képviselő. A kampányhoz csatlakozók egy Éltető szeretet elnevezésű grafikus matricát helyeznek el a bejáratnál, amivel kifejezik azt, hogy segítik a kismamákat és gyermekeiket. Hozzátette: a minap átadták a 15. ilyen pontot is Vass Csaba és Schriffertné Lócskai Henriett, az egyesület elnöke társaságában, így mostantól a Kereki sikátor 1/1. szám alatti ÉFOÉSZ Mentál Plusz Szolgáltatóház is otthont ad a kezdeményezésnek.

Újabb Munkácsy tortás pályázatot hirdettek

Munkácsy tortára vonatkozó pályázatot hirdet ismét a békéscsabai önkormányzat és a Munkácsy múzeum a világhírű festőművész, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulójának tiszteletére – ismertették a múzeumban, hozzátéve, hogy a jövő évi jubileumi eseménysorozat minden bizonnyal legédesebb programjára Békés vármegye cukrászainak jelentkezését várják a szervezők. Olyan cukrászati terméket szükséges alkotniuk a békéscsabai, Békés vármegyei cukrászoknak, amely a békéscsabaiak és a Munkácsy Negyedbe látogató vendégek számára is ismert és kedvelt édességgé válhat a jövőben. Az elkészült tortakülönlegességgel szemben elvárás az elegáns megjelenés; az ízben és színben harmonikus, a korszerű táplálkozásnak megfelelő összetétel; a fogyasztásra alkalmas élelmiszer-alapanyagok felhasználása; az, hogy változatos technikákat alkalmazásnak az elkészítése során; valamint a Munkácsy Mihály festészetével összhangban lévő színvilág.

Karácsonyra hangolódott a cukorbeteg gyermekközösség

A Békés vármegyei Gyermekdiabétesz Gondozó idén is megrendezte szombaton délután karácsonyi ünnepségét. A cukorbeteg gyermekközösség adventi készülődéssel egybekötött műsoros délutánját a Békés Vármegyei Központi Kórház békéscsabai, Remenár-termében tartották meg. Dr. Kolozsi Anita főorvos és gondozó csapata családi délutánt szervezett, ahol természetesen tiszteletét tette a Mikulás is számos ajándékkal. Ahogy dr. Kolozsi Anita fogalmazott, az előkarácsonyon már mindenki ráhangolódott az ünnepekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában