Szarvas

2023.12.21. 17:21

Egész napos kikapcsolódás helyszíne lesz a Kacsa tó környezete - galériával

A Kacsa tó rekonstrukció ünnepélyes projektátadóját tartották meg csütörtökön, Szarvason. Az eseményen megtudtuk, egy minden igényt kielégítő turisztikai attrakció épült meg a Holt-Körös partján, amely a szarvasiaknak és a városba látogatóknak is egész napos kikapcsolódás lehetőségét kínálja.

Vásári Erzsébet

Fotó: Jenei Péter

Babák Mihály elmondta, a Kacsa tónak és környezetének van múltja, jelene, és immár jövője is a beruházás által. Visszaemlékezett: a területnek korábban több funkciója volt, az első világháború előtt például ifjúsági szórakozóhelyet épített ide a város, ami a háborút követően Hajós Alfrédról neveztek el. Majd mondhatni feldarabolták a területet, így annak sok tulajdonosa lett. A 2000-es évek tájékán azonban elkezdte felvásárolni a város annak érdekében, hogy idővel újra visszaadják a közösségnek. A tervezési időszak rendkívül hosszú volt, és a kivitelezés végéhez is csak mostanra érkeztek. Több, mint 20 évvel az első felvásárlások után.

Hamzáné Szécsi Ágnes, a Szarvasi Turisztikai Kft. ügyvezetője a turisztikai projekt kapcsán a vendégéjszakákkal kapcsolatban ismertette: 2022-ben 266 ezer 520 vendégéjszaka volt Szarvason és Békésszentandráson együttesen. Idén pedig november végéig csak Szarvason 127 ezer 662 vendégéjszakát regisztráltak. Ezekkel a számokkal Gyula után Szarvas és Békésszentandrás a második legnagyobb idegenforgalmi hely a vármegyében. Babák Mihály hozzátette, ugyan egy turisztikai beruházásról van szó a Kacsa tó rekonstrukciója kapcsán, a helyszín azonban a szarvasiaknak és a családoknak épül.

Bődi Péter, a kivitelező Integrál Zrt. vezérigazgatója elmondta, a leghosszabb ideig tartó munkálatok a beruházás keretében a tó leeresztése, kotrása, és a mintegy 3000 köbméter iszapos, szeméttel teli kotralék megfelelő helyre szállítása voltak. Ezzel egyidőben halmentést is végeztek a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége közreműködésével. Az építkezés ezek után kezdődött el, amelynek leglátványosabb eleme a Teknősnek is nevezett, 700 négyzetméter alapterületű csarnok, színpaddal és kiszolgálólétestíménnyel. A tóra épült egy fahíd, újjáépítették a Kacsa tó leeresztő műtárgyát, készültek madárlesek, egy palánkvár imitáció, bejárati kapuk, hét darab árusító pavilon, burkolt sétány, felnőtt és gyermek játszótér, valamint egy streetball pálya.

Hozzátette, mivel az időjárás igen kedvezőtlen volt novemberben, így a tó körüli tereprendezési munkálatokkal még nem készültek el, de hamarosan befejeződnek, ami után igazán látványossá válik a helyszín.

 

Babák Mihálytól megtudtuk, rengeteg kikapcsolódási lehetőséget nyújt majd a Kacsa tó környezete, hiszen lesznek sportprogramok, rendezvények, kajak-kenu, sárkányhajó- és úszóversenyek, illetve családi napokat is tartanak az új helyszínen. Elárulta, a következő városi gyermeknapot is ide tervezik már. A polgármester ismertette, egykor török vár állt a területen, amit valamilyen formában szerettek volta megjeleníteni az új rendezvényhelyszínen. Roszik Zoltán, a Tessedik Sámuel Múzeum igazgatója elmondta, a vár az 1500-as években épült meg, és két alkalommal húzták fel a törökök. Ez egy klasszikus palánkvár volt, amelynek makettje a rendezvénycsarnok része lesz.

Végül dr. Varga Dorottya projektmenedzser tájékoztatta a jelenlévőket a beruházás részleteiről. Beszámolójából kiderült, egy TOP-os pályázat keretében valósult meg a fejlesztés, mintegy 830 millió forintos támogatásból. A projektre Szarvas és a Békés Vármegyei Önkormányzat konzorciumban pályázott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában