Szemle

2023.10.30. 09:14

Meghoztuk a legfrissebb békéscsabai híreket

Egy csokorba gyűjtöttük olvasóinknak a legfrissebb békéscsabai híreket.

Vásári Erzsébet

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A felelős állattartásról fórumoztak Csabán

Kutyabemutatóval és hasznos tudnivalókkal várták az érdeklődőket vasárnap a Békés Vármegyei Civil Központ telephelyén. Az esemény témája a felelős állattartás volt. Herczegné Számel Annamária, a Békés Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ irodavezetője elmondta, központjuk a civilekért van, akik számára előadótermeket is biztosítanak. Bárkit szívesen látnak és fogadnak tehát, akinek nincs olyan helyszíne, ahol meg tudja valósítani programját. Sztraczinszki Péter, a Felelős Állattartásért Egyesület elnöke kifejtette, kezdeményezésük célja az volt, hogy minél szélesebb körben ismertették a társállatok helyes tartásmódját. Azért, hogy az emberek ne csak vegyenek egy állatot, és maguk mellett tartsák, hanem tisztában legyenek annak az igényeivel, és megadjanak neki mindent, amire szüksége lehet.

A hétvégén rendezték meg a Zenitet a Csabagyöngyében

Szombaton és vasárnap rendezték meg a Zenei Ifjúsági Találkozó és Fúvószenekari Fesztivált, vagyis a Zenitet Békéscsabán. Ennek része volt a szombat esti koncert is. Műfaji sokszínűség jellemzi a 30 éves múltra visszatekintő Prima Díjas zenekart. Alapítói a Kuna testvérek: Kuna Valéria, – Márton, – Gyula és – Bence, akik számos hazai és nemzetközi verseny győztesei. A Zenit zárásaként vasárnap Fuvola Fiesta volt a Csabagyöngye Kulturális Központ előtti téren, ami után jubileumi koncertet adott a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar a juniorokkal és a békéscsabai mazsorettekkel közösen.

A Munkácsy-múzeum rejtélyeit is megismerték a diákok

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumba szerveztek látogatást a kondorosi Petőfi István Általános Iskola humán munkaközösségének történelemtanárai a minap a felső osztályosoknak. Sárköziné Zuberecz Klára, Roszik Györgyi és Klucsik Árpád egyaránt hangsúlyozta, a diákok nem is gondolták, milyen titkokat, rejtélyeket érdekességeket rejt az intézmény. Először a Békéscsaba az évezredek idővonalán című kiállítást tekintették meg. Ezután a helytörténeti kiállításba pillantottak bele. Érdekesnek találták a tanulók a hatvanas-hetvenes évek bútoraival berendezett szobát, ami után a Munkácsy Mihály életét és festményeit bemutató kiállítást nézték meg. Végül a Rejtélyek, sorsok, múmiák című kiállításon a váci múmiák rejtélyes történetét ismerték meg közösen.

Legénybúcsút rendez Szente Vajk Békéscsabán

Szente Vajk rendezésében kerül színre az általa írt vígjáték, a Legénybúcsú a Békéscsabai Jókai Színházban. Az olvasópróbát szombaton tartották rendhagyó helyszínen, ám nem véletlenül a Fiume hotelben. A főszerepekben Tege Antal és Csomós Lajos lesz látható, akik nemcsak a darabban, hanem a való életben is igaz barátok. Arra törekszenek, hogy olyan helyszíneket válasszanak az olvasópróbák számára, amelyek kapcsolódnak a darabhoz – kezdte Seregi Zoltán, a Jókai színház igazgatója. Mivel a Legénybúcsú egy szállodai szobában játszódik, úgy döntöttek, hogy a Fiume hotel ad helyszínt a mostani programnak. A békéscsabai származású Szente Vajk elmondta, hogy mindig örömmel tér haza és fájó szívvel távozik Békéscsabáról, most a rendezés lehetőséget ad arra, hogy több időt tölthessen a városban.

Szalagavatót tartottak a belvárosi gimnáziumban

Idén három végzős osztály diákjai kapták meg a szalagot osztályfőnökeiktől, ami a középiskolai tanulmányok befejezéséhez közeledést jelképezi számukra – adta hírül szombaton a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium. Beszámolójukból kiderült, hogy a szép eseményt, melyen minden végzős diák a hagyományoknak megfelelően megkapta a szalagját, még az est folyamán beszédek, majd az osztályok keringője és műsora követte.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában