Jókai Színház

2023.10.28. 17:20

Legénybúcsút rendez Szente Vajk Békéscsabán

Szente Vajk rendezésében kerül színre az általa írt vígjáték, a Legénybúcsú a Békéscsabai Jókai Színházban. Az olvasópróbát szombaton tartották rendhagyó helyszínen, ám nem véletlenül a Fiume hotelben. A főszerepekben Tege Antal és Csomós Lajos lesz látható, akik nemcsak a darabban, hanem a való életben is igaz barátok.

Licska Balázs

Szente Vajk rendezi az általa írt Legénybúcsút a Jókai színházban, az olvasópróbát szombaton tartották a Fiume hotelben

Fotó: Für Henrik

Arra törekszenek, hogy olyan helyszíneket válasszanak az olvasópróbák számára, amelyek kapcsolódnak a darabhoz – kezdte Seregi Zoltán, a Jókai színház igazgatója. Mivel a Legénybúcsú egy szállodai szobában játszódik, úgy döntöttek, hogy a Fiume hotel ad helyszínt a mostani programnak. Ismertette, hogy a Jászai Mari-díjas, érdemes művész Szente Vajk kétszeres minőségben volt és lesz jelen: egyrészt íróként, másrészt rendezőként. A darab premiere december 8-án lesz a békéscsabai teátrum nagyszínpadán.

A békéscsabai származású Szente Vajk elmondta, hogy mindig örömmel tér haza és fájó szívvel távozik Békéscsabáról, most a rendezés lehetőséget ad arra, hogy több időt tölthessen a városban. Második alkalommal dolgozik a Jókai színházban, úgy véli, az első munka emlékezetes volt, jól sikerült. Amikor Seregi Zoltán, a teátrum igazgatója felhívta, hogy szeretné az országban, de a határon túl is játszott Legénybúcsút Békéscsabán bemutatni, akkor volt egy különleges kérése is a direktornak, mégpedig az, hogy az író rendezze.

Szente Vajk kifejtette, hogy fontos számára a Legénybúcsú, mivel ez az első prózai darab, amit írt. Visszaemlékezett, hogy 2017-ben látott neki, amikor a Disney számára dolgozott, és úgy volt, hogy rengeteg dal kapcsán kell majd magyar szövegeket írnia. Ám egy félreértés miatt kiderült, hogy ez nincs így. Maradt tehát négy szabad napja, és elhatározta, hogy nekilát a munkának, és megvalósítja régi vágyát. Ekkor írta meg az első felvonást, ám aztán éveket kellett várnia arra, hogy legyen ismét ideje, hogy befejezze a művet.

Azt tapasztalta, hogy kevés olyan prózai vígjáték van ebben a műfajban, amit játszanak a színházak, és az elmúlt évtizedekben nem is született hasonló mű, pedig a közönség visszajelzései alapján van rá igény. Ezért, mint fogalmazott, hiánypótló jelleggel vágott bele a kísérletbe; és hangsúlyozta, hogy sok gondolkodás eredményeként született meg a darab. Eddig itthon hat helyszínen mutatták be, de járt külföldön is. Budapesten immár a kétszázadik, összességében pedig az ötszázadik felé közelednek. 

A Legénybúcsú két jó barátról, két háziorvosról szól. Az egyik legénybúcsújára elmennek egy nagyvárosba, egy elegáns szállodába, és egyikük a kaszinóban elveszti a lakodalomra szánt teljes összeget, amelyet persze szeretnének visszaszerezni. Szente Vajk hangsúlyozta: nem csak a nevetésről szól ez a vígjáték, mivel egy sok évtizedes barátág összeomlása és újraépítése is benne van, illetve az is, hogy miként lehet belevágni úgy a dolgokba, hogy azoktól kevésbé érzi magát szürkének az ember.

Egyszerű játékra törekszik

Szente Vajk elmondta, hogy a rendezésnél a színészek egyszerűségére törekszik, mivel szerinte egy technikai, dramaturgiai, verbális értelemben szellemes darabról van szó, amelyet egyszerűen kell játszani. A szereposztást a Jókai színházzal közösen alakították ki, mivel jól ismeri a békéscsabai színészeket, és úgy véli, pazarul sikerült.

Simont, a vőlegényt Tege Antal, míg barátját, Alexet Csomós Lajos alakítja. Tege Antal szerint a darab önfeledt szórakozást nyújt majd a nézőknek, nekik pedig komoly kihívás lesz a próbafolyamat. Csomós Lajos is úgy véli, a közönség jól érzi majd magát, neki pedig sok szöveget kell a bemutatóig megtanulnia. Beszéltek arról, hogy őket a magánéletben is évtizedes barátság köti össze, és korábban szintén szerepeltek olyan darabban, amikor hasonló volt a felállás, azaz két jó barátot alakítottak. Kiemelték: akkor működött a dolog, szóval most is fog. A Legénybúcsút eddig máshol nem látták, ám szerintük ez nem is baj, hiszen nincs, ami befolyásolja őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában