Tízmilliókba kerül az elhagyott szemét

2023.10.04. 17:45

Külön rendeletet hoznak az utcán felejtett sok szemét miatt Békéscsabán

Egyre több problémát okoznak azok a szabálytalankodók, akik közterületen, azaz illegális módon helyeznek el, felejtenek hulladékot. Mindez a városi közgyűlés ülésén is napirendre került, ugyanis a témában várhatóan elfogad a grémium egy önkormányzati rendeletet – egyelőre ennek tervezetéről tárgyaltak. Bár már elkészült Békéscsabán, a Kétegyházi úton a hulladékudvar, még nem adták át; viszont szerkesztőségünk információi szerint várhatóan idén elindul a szolgáltatás.

Licska Balázs

Egyre több problémát okoz Békéscsabán a közterületen hagyott, felejtett hulladék/ Illusztráció/

Forrás: shutterstock.com

Elszaporodtak ezek az ügyek. Ahogy a békéscsabaiak, úgy a közterület-felügyelők, a mezőőrök is jeleznek illegálisan lerakott hulladékokat – mondta a minap sajtótájékoztatón Szarvas Péter polgármester, hozzátéve, hogy nemcsak az esetek száma emelkedik, hanem a szabálytalanul kihelyezett szemét mennyisége is nő. Hangsúlyozta, hogy óriási összegekbe kerül az önkormányzatnak az, hogy rendet tegyen ezeken a helyszíneken, évente 10 millió forint megy el, idén több is fog.

Az egyelőre csak tervezett és most véleményezésre megküldött rendelet több feladatot is tartalmaz. A közterület-felügyelők és a mezőőrök folyamatosan ellenőriznek, és az elhagyott hulladékokkal kapcsolatban feljegyzéseket készítenek. Ha beazonosítható az elkövető, a tettes, akkor az ügyet átteszik az illetékes hatósághoz a bizonyítékokkal együtt. Közben az önkormányzat haladéktalanul gondoskodik a szemét elszállításáról a városgazdálkodási kft. közreműködésével.

Persze a békéscsabaiak is jelezhetik, ha illegálisan lerakott szemétkupacot találnak: küldhetnek e-mailt a polgármesteri hivatal számára, de a város honlapján található közterületi hibabejelentőn szintén kérhetnek intézkedést. A rendelet tervezetében fontosnak ítélik a szemléletformálást is: azaz tájékoztató anyagokat készítenek, hogy mit hogyan kell gyűjteni, elhelyezni, pontosan azért, hogy ne a közterületeken kössenek ki a hulladékok.

A Fidesz-frakció nevében Opauszki Zoltán, a város környezetvédelemért is felelős tanácsnoka jelezte: időszerű és fontos is rendeletet alkotni, hiszen Békéscsaba számtalan helyszínén jelennek meg illegálisan lerakott hulladékok. Ő is rengeteg levelet írt azért a polgármesteri hivatalnak, mert a jaminai választókerületében ugyancsak voltak hasonló esetek, akár ismétlődő módon, elképesztő mennyiségben. A rendelet megalkotásának szerinte üzenete is van, és egy helyre gyűjtik azokat a tudnivalókat, szabályokat, amelyek erre a témára vonatkoznak.

Arra is választ adott, hogy miért helyeznek el ilyen sok hulladékot illegálisan. Az elmúlt időszakban ugyanis jelentős mértékben nőttek azok a díjak, amiket ki kell fizetni, ha valaki szabályosan, a hulladéklerakón szeretné elhelyezni szemetét. Ezért a Kétegyházi úton várhatóan hamarosan megnyíló hulladékudvar – ahol bizonyos mennyiségig ingyen lehet elhelyezni akár veszélyes szemetet, akár építési törmeléket – enyhít majd a probléma nagyságán. Jelezte ugyanakkor, hogy most is elég lenne csak Gyuláig menniük a szabálytalankodóknak, hiszen ott ugyanezekkel a feltételekkel működik a hulladékudvar, azt igénybe vehetik a békéscsabaiak.

Idén megnyílhat a hulladékudvar

Szarvas Péter polgármester a városi közgyűlés ülésén – Ádám Pál, a városüzemeltetési bizottság elnökének kérdésére – elmondta, hogy a Kétegyházi úton elkészült a hulladékudvar. A szükséges elemek megépültek, a kaput elhelyezték. Ugyanakkor tudomása szerint nincs egyelőre meg a pontos dátum, hogy mikor nyithat meg. Hírportálunknak a Dareh Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nél elmondták, hogy különféle engedélyeztetési folyamatok zajlanak, és a jelenlegi tervek szerint ebben az évben megnyílik a hulladékudvar Békéscsabán.

A Dareh Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. honlapja szerint a békéscsabaiak jelenleg a Gyulán, a Kígyósi úton lévő hulladékudvart vehetik igénybe. A telep április 1. és október 31. között hétfőtől péntekig 6 és 18 óra, szombaton 8 és 12 óra között; míg november 1. és március 31. között hétfőtől péntekig 7 és 16 óra, a hónap első szombatján 8 és 12 óra között tart nyitva.

Itt ingyenesen lehet leadni sok olyan szemetet, amilyen most bizonyos esetekben a város szélén köt ki. Azaz ingatlanonként évente például négy gumiabroncsot, 500 kilogramm építési törmeléket, öt elektromos és elektronikus berendezést – a mosógéptől a tévéig –, de akár veszélyes anyagot tartalmazó szemetet, valamint elemet és akkumulátort is.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában