Beol podcast

2023.10.29. 14:23

Csaba múltja-podcast: mit kell tudni a város díszpolgárairól?

Újabb adással folytatódik a beol helytörténeti magazinja. Ugrai Gábor történelemtanár, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke ezúttal a díszpolgárokról beszélgetett Gyemendi Réka újságíróval.

Gyemendi Réka

Ugrai Gábor

Fotó: Bencsik Ádám

Elhangzott, hogy a díszpolgári cím az egyik legmagasabb rangú helyi elismerési forma, ahogy Ugrai Gábor fogalmaz, a város így tudja leginkább megköszönni egy adott természetes személynek mindazt, amit Békéscsabáért tett. A legelső ilyen kitüntetést Kossuth Lajosnak adományozták 1889-ben, a mai napig pedig összesen 19 ember kapta meg Békéscsabán érdekesség, hogy közöttük kisebbségben vannak a békéscsabaiak.

Én nagyon örülök annak, hogy Békéscsaba nem dobálózik a díszpolgári címekkel. Vannak olyan települések, ahol évente tizenötöt-húszat adományoznak. Azt gondolom, hogy aki ezt a címet megkapja, ő valóban nagyon sokat tett a városért – fogalmazott a történelemtanár.

A beszélgetésből kiderül, ki az a tizenkilenc személy, akit elismertek és mit tettek Békéscsabáért; az, hogy mely időszakban nem osztották ki a díszpolgári címet Magyarországon, illetve az is, hogy kiket és miért fosztottak meg ettől az elismeréstől. 

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában