Szemle

2023.09.15. 09:01

Pénteken is meghoztuk a legfrissebb csabai híreket

Olvassa el, mi minden történt a megyeszékhelyen!

dr. Nagy Szilvia

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Elbúcsúztak Hanó Miklóstól

Végső búcsút vettek csütörtökön Békéscsabán, a Ligeti temetőben Hanó Miklós alpolgármestertől, önkormányzati képviselőtől, volt országgyűlési képviselőtől, aki a napokban, életének 67. évében hunyt el. Temetésén többek között részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke; Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója; Herczeg Tamás és dr. Kovács József országgyűlési képviselők; dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja; Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke is. A szertartáson elhangzott, Hanó Miklós mindene volt a család, közben rengeteget tett Békéscsaba fejlődéséért is. Kitartott az elvei mellett, képviselte a fontos ügyeket. Előbb a kisgazdapárt, majd a Fidesz színeiben politizált. Számos fejlesztésben vállalt jelentős szerepet, például a szennyvízberuházásban, a CsabaPark kialakításában, a térségi vásártér, a piac fejlesztésében, a Fürjesi elkerülő út megépítésében. Az eredmények városszerte hirdetik munkásságát.

Nagy Sándort jelölik képviselőnek

Nagy Sándort választotta listáról a békéscsabai Fidesz-KDNP-frakció, hogy az elhunyt Hanó Miklós alpolgármester, önkormányzati képviselő megüresedett helyét betöltse a városi közgyűlésben – tájékoztatta Opauszki Zoltán városi tanácsnok, önkormányzati képviselő, a Fidesz-KDNP frakció szóvivője az MTI-t.

Turisztikai szakemberek járták be a Munkácsy Negyedet

Gyulai és békéscsabai turisztikai szolgáltatók, mint szálláshelyek, kulturális intézmények, a Gyulai Várfürdő, a Tourinform-iroda munkatársai ismerkedtek meg a minap a Munkácsy Negyeddel és annak intézményeivel a Békéscsabai Turisztikai Egyesület szervezésében – ismertette Opauszki Zoltán, a város turisztikáért felelős tanácsnoka, az egyesület elnöke.
A tanulmányút, a belvárosi séta során a résztvevők megismerték a negyedben megvalósult infrastrukturális fejlesztéseket, a hidakat és a köztéri szobrokat, információkat hallhattak a festőfejedelem békéscsabai emlékeiről. Megtekintették a negyed intézményeit, így a Csabagyöngye Kulturális Központot és a Munkácsy Emlékházat, a Munkácsy Mihály Múzeumot, a Békés Megyei Könyvtárat, a Napsugár bábszínházat. Hangsúlyozta, hogy a Békéscsaba és Gyula között az elmúlt években erősödő turisztikai együttműködés eredményeként a jövőben a reményeik szerint a fürdővárosból egyre több turista érkezik majd Békéscsabára, a Munkácsy Negyed intézményeibe.

Több száz köbméter zúzalékkal javítják a dűlőutakat Békéscsabán

Több száz köbméter zúzalék áll rendelkezésre az önkormányzat Kétegyházi úti raktártelepén, hogy a dűlőutak kátyúzása folyamatosan biztosított legyen Békéscsabán – ismertette Opauszki Zoltán tanácsnok, jaminai önkormányzati képviselő, aki a minap Szente Béla önkormányzati képviselővel szemügyre is vette a felhozatalt. Úgy véli, a dűlőutak karbantartását célzó munkához jól szervezett kiszállításra, illetve a helyiek, a tanyán élők segítségére is szükség van. Szerinte a korábbi éveknél sokkal jobb lehetőségek állnak az önkormányzat és cége, a városgazdálkodási kft., valamint a tanyás területtel rendelkező önkormányzati képviselők előtt ahhoz, hogy a feladatokat megoldhassák a külterületen élők érdekében.

Nagyváradi intézménnyel tervez együttműködést a Békéscsabai Szakképzési Centrum

Nincsenek határok a tanulásban – ismertették a Békéscsabai Szakképzési Centrum közösségi oldalán annak apropóján, hogy elkezdték a minap egy új, határon átnyúló projekt előkészítését egy nagyváradi intézmény, a Colegiul Tehnic Traian Vuia Oradea és a Békéscsabai Szakképzési Centrum között. Mint írták, az elsődleges cél a diákok és a szakoktatók tudásának megosztása lenne a határ menti régión belül.

Mayerhoffer Miklós alkotásaiból nyílt tárlat

Mayerhoffer Miklós nyugdíjas tanár műveiből nyílt kiállítás csütörtökön a Csabagyöngye Kulturális Központban, a Békéstáji Galériában. Egy életmű jelenik meg: korai képek, valamint a figuratívak és a nonfiguratívak egyaránt. Lonovics László, a Békéstáji Művészeti Társaság tiszteletbeli elnöke a megnyitón elmondta: Mayerhoffer Miklós mindig is szoros kapcsolatban volt a művészetekkel, a vizualitással; barátságuk 1975-től vált szorosabbá, és életre is hívtak egy békéscsabai műhelyt. Az alkotó a 70-es évek végétől oktatott a mai Szent-Györgyi Albert középiskolában vizuális kultúrát. A tárlaton helyet kaptak Mayerhoffer Miklós tanulmányrajzai, a korai festményei, portrék és utcaképek. A harmadik részben azok a művek szerepelnek, amelyeken megjelenik a felerősödött absztrakciós szándék, a negyedik csoportot pedig valamelyest eklektikus tájképek, csendéletek alkotják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában