Gyász

2023.09.14. 13:57

Végső búcsút vettek Hanó Miklós alpolgármestertől Békéscsabán

Végső búcsút vettek csütörtökön Békéscsabán, a Ligeti temetőben Hanó Miklós alpolgármestertől, önkormányzati képviselőtől, volt országgyűlési képviselőtől, aki a napokban, életének 67. évében hunyt el. Mindene volt a család, rengeteget tett Békéscsaba fejlődéséért az elmúlt három évtizedben.

Licska Balázs

Hanó Miklósnak mindene volt a családja, rengeteget tett Békéscsaba fejlődéséért az elmúlt három évtizedben.

Fotó: Bencsik Ádám 

Mi mindig búcsúzunk. Minden mosolytól, mely sugárzott ránk. Az álmainktól, mik nem teljesültek. Mert nincs napkelte kettő, ugyanaz – idézték Reményik Sándor gondolatait a búcsúbeszédben.

Soha nem hátrált meg

Hanó Miklós 1957-ben született, kisgyermekként a Szluka-dűlőn, tanyán nevelkedett, szülei a közeli tanyai iskolában tanítottak. Szüleitől megtanulta a természet szeretetét és a hagyományok tiszteletét, azt, hogy a sokrétű tudás és a józan tapasztalat mennyire fontos. A becsület, a tiszta szó, az emberekben való hit végigkísérte életét. A kihívások megedzették, soha nem hátrált meg. Magas szinten sakkozott, ami szintén egyedi szemlélettel ajándékozta meg.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke is elbúcsúzott Fotó: Bencsik Ádám

Az általános iskolát Békéscsabán fejezte be, majd a jövőhöz vezető utat az élelmiszerben találta meg. 1978-ban élelmiszeripari üzemmérnök lett. 1981-ben kötött házasságot, örök szövetséget feleségével, majd élete apaként vált teljessé, és összetartásra, szeretetre nevelte fiait. A legfontosabb a család volt a számára, a szülőktől örökölt értékeket – köztük a becsülettel folytatott munka dicsőségét – hűen követte és adta tovább.

Nyolc éven át volt országgyűlési képviselő

A rendszerváltást követően hamar a közéletben találta magát. Mindig kitartott az elvei mellett, képviselte a fontos ügyeket. Előbb a kisgazdapárt, majd a Fidesz színeiben politizált. Két ciklusban, 1998 és 2002, majd 2010 és 2014 között volt országgyűlési képviselő, segítve többek között a gazdákat. A helyi érdekeket 1994-től képviselte önkormányzati képviselőként, továbbá 1998 és 2002 között, illetve 2006-tól alpolgármesterként. 

Számos fejlesztésben vállalt jelentős szerepet, például a szennyvízberuházásban, a CsabaPark kialakításában, a térségi vásártér, a piac fejlesztésében, a Fürjesi elkerülő út megépítésében. Az elmúlt években, évtizedekben létrejött eredmények városszerte hirdetik munkásságát.

A sport szintén az élete része volt. Játszott például a parlamenti futballcsapatban, a békéscsabai női kézilabdacsapatért pedig a pálya mellett, többek között társadalmi elnökként küzdött. Segítette a népművészetet, a kultúrát. A napjait fáradhatatlan lendülettel élte. Ragaszkodott a szülőföldhöz, itt, azon belül is főleg a tanyán érezte otthon magát. Nagy mesélő volt, soha nem fogyott ki az izgalmas, vidám történetekből.

Békéscsabáért, a közösségért dolgozott

Szarvas Péter polgármester beszédében hangsúlyozta: Hanó Miklós a közösségért, Békéscsabáért dolgozott. Személyében a férj, az apa, a barát, a sokak által tisztelt közéleti ember távozott. A békéscsabai közélet aktív, meghatározó szereplője volt, és formálta is a történéseket az elmúlt három évtizedben. Sokat tett Békéscsaba fejlődéséért önkormányzati képviselőként, alpolgármesterként; valamint nyolc éven át országgyűlési képviselőként az egész országért is dolgozott.

Megtelt a Ligeti-temető a gyászolókkal. Fotó: Bencsik Ádám

Visszaemlékezett, hogy a 80-as évek második felében a futballpályán hozta össze őket a sors, határozott, jó csapatjátékosként ismerte meg. Majd a 90-es évek végén, amikor ő a konzervgyárban dolgozott és segítséget kért tőle, Hanó Miklós meg is oldotta a problémát. Amikor Szarvas Péter polgármester lett, alpolgármesterként számíthatott rá, korrekt kapcsolatot ápoltak, célratörő, állhatatos volt Hanó Miklós, akinek fontos volt Békéscsaba fejlődése.

Sorolta, hogy komoly szerepe volt például az M44-es, a Fürjesi elkerülő út, a CsabaPark, a Mokry utcai idősklub, a mezőmegyeri sportpálya, a mezőmegyeri művelődési ház, a piac megépítésében, fejlesztésében. Hozzátette, hogy a tragikus hétvége előtt is beszéltek, egyeztettek a jövőről. Kiemelte, hogy Hanó Miklós elvesztésével egy hely, egy szék üresen maradt a városházán.

Nem ismert megalkuvást

A Fidesz közössége nevében Herczeg Tamás országgyűlési képviselő búcsúzott, a gondolatait Bartus Gyula, a Jókai színház Jászai Mari-díjas művésze tolmácsolta. Elhangzott: Hanó Miklós számára nem volt fontosabb a családnál. Felidézték: Herczeg Tamás Hanó Miklóssal először a 90-es évek elején, plakátragasztás közben találkozott először.

A történeteit, anekdotáit derűvel hallgatták újra és újra, utánozhatatlan stílusban mesélt. Lokálpatrióta volt, tervezett és alkotott, sok békéscsabai hely tartozik gazdag életművéhez. Ha makacs elszántsággal nem dolgozott volna, szegényebb lenne a város. Ragaszkodott az elveihez, nem ismert megalkuvást. Aki elkötelezte magát mellette, tudta, hogy szövetségesre, barátra lelt a személyében. Kiállt a nemzeti, konzervatív értékek mellett. 

Hanó Miklós temetésén többek között részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke; Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója; Herczeg Tamás és dr. Kovács József országgyűlési képviselők; dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja; Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke; Békéscsaba önkormányzati képviselői; önkormányzati cégek és intézmények vezetői; a városháza szakemberei; a közélet egykori és jelenlegi szereplői; azok, akik szerették, tisztelték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában