Országos Román Gasztronómiai Fesztivál

2023.09.16. 19:49

Óriási látványüstben főtt a kiváló csorbaleves Gyulán - galériával

Rekordrészvétel mellett tartották meg a XVII. Országos Román Gasztronómiai Fesztivált és Családi Napot szombaton Gyulán, a várkertben. A program részeként szervezett főzőversenyen hatvanegy csapat mérette magát, összesen pedig több mint 1500-an kapcsolódtak be a rendezvénybe.

Papp Gábor

Fotó: Für Henrik

Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke elmondta, a hagyományos gasztronómiai fesztivált idén családi nappal is bővítették, amivel a gyerekeket és szüleiket, illetve családjaikat is szerették volna még inkább bevonni a programba. 

– A fesztivál keretében szervezett főzőversenyre rekordszámú, hatvanegy csapat nevezett – emelte ki Kozma György. – Bekapcsolódtak a gasztronómiai megmérettetésbe románok lakta települések román nemzetiségi önkormányzatai, civil szervezetei, baráti körök és társaságok, illetve a gyulai önkormányzat is részt vett az eseményen.

A Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke elmondta, a versenyen számos különböző ételt készítettek a csapatok, köztük például micset, csorbát, töltött káposztát, illetve kiváló pörköltek is rotyogtak a bográcsokban. Maga a román önkormányzat is külön készült az eseményre, egy hatalmas, 350 literes látványüstben 700 adag csorbalevest főztek a méhkeréki Miruna egyesülettel közösen, emellett 1000 darab töltött káposzta is készült, amit a leveshez hasonlóan a látogatók között osztottak szét.

A gasztronómiai részt kulturális programok is kiegészítették, amelynek keretében valamennyi magyarországi román kulturális csoport fellépett, táncosok, népdalénekesek adtak számot tudásukról, illetve még Temesvárról is érkezett népdalénekes.

A nap egyik különlegessége az volt, hogy a szervezők egy koncerttel is készültek, amelyen a rendkívüli népszerű romániai énekesnő, Lorenna lépett színpadra. A könnyűzenei előadó számos slágert hozott magával Gyulára. 

Visszatérve a fesztivál családi napjára, Kozma György elárulta, kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy valamennyi korosztály számára hasznos és kellemes időtöltést biztosítsanak. A családi napon ugrálóvárral, arcfestéssel, vattacukorral, különböző játékokkal kedveskedtek a legkisebbeknek, Hevesi Imre pedig szintén kifejezetten a gyerekeknek és a családoknak adott koncertet.

Kozma György hangsúlyozta, nagyon fontos visszajelzésnek tartja, hogy milyen sokan vettek részt a szombati programon.

– A hazai román közösség, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata és MROÖ Dokumentációs és Információs Központjának legnagyobb rendezvénye volt a szombati – tette hozzá. – A sok száz résztvevő jelenléte egyértelmű visszacsatolást jelent, hogy a közösség igényli a találkozást, igényli, hogy egy kötetlen rendezvény keretében beszélgethessen. Emellett fontos célunk volt, hogy megmutassuk magunkat és értékeinket a társadalom többi tagjának, hogy láttassuk, Magyarországon van egy nem nagy, de nagyon összetartó román közösség.

A fesztivál főzőversenyén mintegy hétszázan vettek részt, az érdeklődőkkel együtt pedig az összes résztvevő létszáma meghaladta az 1500-at.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában