Augusztus 20.

2023.08.20. 12:42

Új kenyeret szegtek, majd kínáltak Békéscsaba főterén - galériával

Békéscsabán a főtéren vasárnap rendezett ünnepség keretében katonai tiszteletadás mellett felvonták a nemzeti színű zászlót. Majd az egyházak képviselői – Kutyej Pál evangélikus lelkész, Marti Márta református lelkész és Szigeti Antal római katolikus plébános – közreműködésével megszentelték és megáldották az új kenyeret, amelyet Szarvas Péter polgármester szegett meg. Ezt követően a Balassi Táncegyüttes néptáncosai új kenyeret osztottak, kóstoltattak a közönséggel.

Licska Balázs

Fotó: Für Henrik

Mint elhangzott, az aratás után hagyományosan Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret. A búza és a föld összekapcsolja az új kenyeret államiságunkkal, történelmünkkel és magyarságtudatunkkal. A kenyér az életet, a megélhetést, az otthont szimbolizálja. A nemzeti színű szalaggal átkötött formájában fejezzük ki azt, hogy az élet és a haza összekapcsolódik.

Vasárnap a főtéren 19 óráig várják a családokat, a gyerekeket játszóházzal, kézműves foglalkozásokkal, valamint ugrálóvárral, arcfestéssel és népi játékokkal. 16 órától színpadi programok szintén várhatók. A Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) a Jókai színház előtt 19 óra 15 perctől ad koncertet. 21 órától Szarvas Péter polgármester mond beszédet, ezt követi 21 óra 15 perctől a tűzijáték, amely ebben az évben hétperces lesz és újdonságokat is tartogat. 21 óra 30 perctől pedig a Bikini lép fel a Szent István téren.

 

A vasárnap délelőtti ünnepségen megemlékeztek arról is, hogy a Békés Megyei Népművészeti Egyesület három békéscsabai tagja, Kocsis Klára, Biró Bertold és Kádár Ferkó a Népművészet Mestere címet vehetett át a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkárától, Vitályos Esztertől és kultúráért felelős államtitkárától, Závogyán Magdolnától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában