Szemle

2023.08.02. 10:52

Kíváncsi rá mi minden történt Békéscsabán?

Egy csokorba gyűjtöttük olvasóinknak a legfrissebb békéscsabai híreket.

Vásári Erzsébet

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Békéscsaba az olcsóbbak közé tartozik ingatlanárakat tekintve

Csökkent az átadott új lakóingatlanok száma és a lakásépítési kedv is visszafogottabb lett az első félévben. A kínálati piacon pedig a korábbinál jóval mérsékeltebb drágulás látható, a keresletcsökkenésnek köszönhetően – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely a hivatalos adatok alapján mutatja be a lakásépítések alakulását és az országra jellemző átlagos négyzetméterárakat. A vármegyeszékhelyek közül Békéscsaba az olcsóbb kategóriába tartozik, hiszen itt nem éri el a 700 ezer forintot az átlagár, miközben más nagyvárosokban 900 ezer, Budapesten pedig 1 milló forint az átlagos négyzetméterár.

Hamis vád miatt emeltek vádat egy nő ellen

Hamis vád bűntette miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség és indítványozott végrehajtandó börtönbüntetés és közügyektől eltiltást egy 38 éves büntetett előéletű pilisi nővel szemben, aki élettársát szexuális erőszak elkövetésével vádolta meg valótlanul. A nő visszaesőnek minősül, jelenleg más ügyből kifolyólag jogerős börtönbüntetését tölti, illetve két további büntetőeljárás is folyamatban van vele szemben rablás és lopás miatt Budapesten és Debrecenben. Emiatt a járási ügyészség azt is indítványozta, a bíróság állapítsa meg, hogy a terhelt a végrehajtandó szabadságvesztésből előéletére figyelemmel, a törvény erejénél fogva nem bocsátható feltételes szabadságra.

Hadnagy Jolán volt az irodalmi estek vendége

A Székelyföldön élő Hadnagy Jolán óvónő, a farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület elnöke volt a vendége a 193-ik Békéscsabai Irodalmi Estnek kedden este a Csabagyöngye Kulturális Központ stégszínpadán. Összetartozásunk Jelképe is Farkaslaka című könyve került bemutatásra. A második részben a könyv írójával történő beszélgetést hallhatta a közönség. Fontos idézetek is elhangoztak a könyvből, például a következő: „Sokan leírták már- nemcsak magyarul beszélők-, hogy milyen csodálatos a magyar nyelv. Mennyi árnyalata, színe, íze van. Különleges látás- és gondolkodásmód jár vele. És hatalmas a megtartó ereje." Az este műsorát Frankó Attila szerkesztette.

Elütöttek egy motorost a Szarvasi úton

Békéscsabán, a Szarvasi út és a Szabolcs utca kereszteződésében hétfőn, az esti órákban egy személygépkocsi vezetője nem adott elsőbbséget egy motorosnak, és összeütköztek. A motoros férfi az ütközés következtében elesett, a járműve pedig nekisodródott egy másik kocsinak. A motoros az elsődleges információk szerint könnyű sérülést szenvedett. A baleset pontos körülményeit a rendőrség vizsgálja.

Több mint száz kiló halat fogak a csabai Fás-tavon

A KHESZ–Barnevál She Match-Botos Kupát rendezték meg a napokban Békéscsabán, a Fás-tavon. A verseny első fél óráját egy kiadós óriás zápor nyitotta, majd további másfél óráig kitartó erős keleti szél, ami lassan enyhült. A matchbotos technikával becserkészhető halak zöme inkább felszín közelében volt megtalálható, de néhány víz közti fogás is előfordult. A merítőhálóba vezetett pikkelyesek többnyire 25-50 dekás ezüstkárászok, kisebb részben pedig 30-40 dekás dévérek, kisebb balinok voltak, mellettük egy-két amur akadt horogra. A versenyzők összesen 106,87 kiló halat mérlegeltettek. Az első helyezett Zsótér Péter lett 22,28 kilogrammos fogással, a második Veres Gábor 16,11 kilogrammal, a harmadik pedig Kiss István 15,47 kilogrammal.

Ebösszeírást hirdettek meg Békéscsabán

Aktuálissá vált a 3 évenkénti ebösszeírás: december 31-ig van lehetőségük nyilatkozni a csabai kutyatulajdonosoknak – hívta fel a figyelmet Szarvas Péter. Mint Békéscsaba polgármestere megírta, az adatlapot december 31-ig lehet eljuttatni a városháza közigazgatási osztályra. Személyesen az információs iroda előtt kihelyezett gyűjtődobozba lehet bedobni a kitöltött adatlapot, de postai úton, vagy ügyfélkapun keresztül is beküldhető. Az adatlap elérhető a város weblapján, az állatorvosoknál, illetve a Csabai Mérlegben is megtalálható kivágható formában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában