Irodalmi Estek

2023.08.02. 13:43

Székelyföldről jött, hozott magával egy kis Farkaslakát Békéscsabára

Kedden rendezték meg a 193. Békéscsabai Irodalmi Estet a Csabagyöngye Kulturális Központ stégszínpadánál. Az est vendége Hadnagy Jolán Tamási Áron-díjas erdélyi művelődésszervező, a farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület vezetője, óvodapedagógus volt. Az esten bemutatták az általa megálmodott Összetartozásunk jelképe is Farkaslaka című könyvet, melyből részletek is elhangzottak színészek tolmácsolásában.

Gyemendi Réka

Hadnagy Jolán elmondta, Farkaslaka egy Székelyföldön található zarándokhely, hiszen ott van a legnagyobb székely író, Tamási Áron sírkertje

Fotó: Für Henrik

 Az est második részét a Hadnagy Jolánnal való beszélgetés tette ki. Itt olyan fontos idézetek is elhangoztak, mint például az, mely így szól:  „Sokan leírták már – nemcsak magyarul beszélők–, hogy milyen csodálatos a magyar nyelv. Mennyi árnyalata, színe, íze van. Különleges látás- és gondolkodásmód jár vele. És hatalmas a megtartó ereje." Az este műsorát Frankó Attila, a Szeretlek Békéscsaba Egyesület elnöke szerkesztette. 

Hadnagy Jolán elmondta, Farkaslaka egy Székelyföldön található zarándokhely, hiszen ott van a legnagyobb székely író, Tamási Áron sírkertje. Ennek szomszédságában áll az első erdélyi köztéri Trianon-emlékmű. Ezt 2010-ben avatták fel, amikor a magyar Országgyűlésben június 4-ét a Nemzeti Összetartozás Emléknapjává emelték. Azóta, és azt megelőzően is nagy találkozások helyszíne Farkaslaka, sokan megfordultak ott. Az onnan elszármazott embereknek  rövidebb-hosszabb írásai, az egyszerűbb emberek érzelmei, gondolatai, továbbá irodalmárok bővebb megfogalmazásai kerültek a kiadványba. 

Ismertette, a könyv készítése már a Trianon 100 emlékévben elindult, azonban a múlt évben érett be, a Tamási Áron emlékév alkalmával. A könyv így Tamási gondolatokat is tartalmaz. Hadnagy Jolán kiemelte, a kiadvány tehát nem egy tudományos értekezés, hanem inkább érzelmi, egymást erősítő gondolatok összesítése, gyűjteménye.

Az Irodalmi Esten sikerült ezt élőbbé tenni, a segítő színművészek hangot is adtak az írásoknak, így a közönség is rá tudott hangolódni a mondanivalójára, Farkaslakára. Ezekkel az alkalmakkal is tudjuk egymást, és az összetartozást erősíteni fogalmazott Hadnagy Jolán.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában