Digitália

2024.05.27. 06:00

Elon Musk szerint az MI elveszi a munkánkat (rossz), de gazdagok leszünk (jó), ám céltalanok

A világ leggazdagabb embere, a legmenőbb techcégek tulajdonosa ismét megosztotta disztópikus jövőképét.

MW

Forrás: Getty Images

Fotó: Taylor Hill

Elon Musk csütörtökön távolról csatlakozott a párizsi Viva technológiai konferenciához. Valaki a közönségből megkérdezte, hogy egy napon a mesterséges intelligencia elfoglalja-e a munkahelyeinket – hiszen már ma is sokaknak ezzel kell számolniuk. Az X, az xAI, a Tesla és a SpaceX tulajdonosa válaszaiban gyakorlatilag átment sci-fibe.

„Azt gondolom, hogy egy jóindulatú forgatókönyv szerint hosszú távon minden munka opcionális lesz. Ha valaki hobbiból akar dolgozni, akkor dolgozhat. De egyébként a mesterséges intelligencia és a robotok minden olyan árut és szolgáltatást biztosítani fognak, amit csak akarunk.”

Musk kifejtette az általa „legvalószínűbbnek” vélt forgatókönyvet, amelyben az emberek bőségben élnek intelligens robottársak segítségével. Szerinte nem „univerzális alapjövedelem” lesz, hanem „egyetemes magas jövedelem”. De ebben a jövőben, amelyben a pénz és a munka nem számít majd semmit, Musk azt tartja hatalmas egzisztenciális problémának, hogy az embereknek nem lesz semmilyen céljuk az életben.

Ha a számítógép és a robotok mindent jobban meg tudnak csinálni, mint te, akkor… van-e egyáltalán értelme az életednek? A jóindulatú forgatókönyv megvalósulása esetén valójában ez lesz a kérdés.

Már rövid távon is veszélyezteti a mesterséges intelligencia az alacsony és közepes jövedelmű emberek munkahelyeit. Ez még nem jelenti azt, hogy a mesterséges intelligencia ugyanolyan jól dolgozik, mint egy ember, de rajta vannak, hogy úgy legyen.

A Duolingo nyelvoktató több fordítót is elbocsátott, mert a cég az MI-t akarja használni. Az Nvidia egy céggel együttműködve olyan mesterséges intelligenciával vezérelt ápolókat fejleszt, amelyek üzemeltetése óránként mindössze 9 dollárba kerül.

„Tehát, ha belegondolunk az agyunk működésébe, akkor megvan a limbikus rendszerünk, amitől az ösztöneinket és az érzéseinket kapjuk, és van kérgünk, amely gondolkodik és tervez – folytatta Musk. – De a kéreg folyamatosan igyekszik boldoggá tenni a limbikus rendszert, és talán így lesz ez a mesterséges intelligencia esetében is.”

Musk elmondta, hogy jövőképe egy skót sci-fi szerző, Iain Banks Kultúra című sorozatán alapul. Banks könyvei egy mondhatni szocialista társadalmat írnak le, amelyben a humanoid faj leszármazottai és a mesterséges intelligencia kreatúrái viszonylagos harmóniában élnek, és létrehozzák a „szűkösség utáni”, vagyis a mi korszakunk utáni gazdaságot. Muskra közismerten nagy hatást gyakorolnak az 1980-as évek tudományos-fantasztikus regényei. Lehet, hogy ideje újraolvasni nagy kedvencét, a Galaxis útikalauz stopposoknak (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy) című művet?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!