Helytörténet

2024.05.28. 20:37

Kerékpártúra vezetett Malomvégre és Bánhidára

Malomvég és Bánhida városrészeket fedezték fel az érdeklődők a békési városvédő egyesület által szervezett kerékpáros túrán vasárnap délután. A kerékpártúra programját Mucsi András történelem szakos tanár, helytörténész vezette.

Papp Gábor

A szép számú érdeklődőknek ismerős épületeket mutatott be kerékpártúra során Mucsi András, amelyek mellett talán mindennap elmennek az emberek, de nem ismerik a történetüket. 

Mucsi András a különleges épületek történetét is felelevenítette

Kerékpártúra számos érdekességgel

A Petőfi utca eleje különösen bővelkedik ilyen épületekben. Elsőként a Petőfi utca 6. szám alatti ingatlanról hallhattak, amely a város egyik legrégebbi háza, a XVIII. században épült, volt polgári leányiskola, valamint kollégium is. 

– Nagy öröm, hogy a református egyház most felújította, és a homlokzat is érintetlenül maradt. Vele szemben áll a közel kétszáz éves óvodaépület (Petőfi utca 7.), amely kezdetben alapítványi, majd református egyházi fenntartásban működött – emelte ki Mucsi András

Németh Lászlóék is éltek itt

A túra résztvevői megtekintették több városi híresség egykori lakóházát is, amelyek a gimnázium körül sorakoznak. Jártak a Teleky utcán az előtt a ház előtt, ahol Németh László és családja élt 1945-ben, miután a kibombázott budapesti lakásukból vidékre költöztek, és Békésen találtak menedékre. A Teleky utca végében álló cédulaháznál is megfordultak, ahol a vásárba érkezők a helypénzt kifizették, valamint az eladásra kínált állatok szállítóleveleit ellenőrizték. A vallási-történelmi épületek sorában megismerték a pünkösdi és baptista közösségek történelmi ingatlanait, továbbá Mucsi András helytörténész megmutatta az érdeklődőnek Petz Gyula mérnök egykori lakóházát a Bólyai utcában. Ő tervezte többek között a Rákóczi utca polgári leányiskola, az epreskerti óvoda és több tanyasi iskola épületét is. A túra résztvevői felkeresték az Ótemető utcai régi református temető helyét is. Mucsi András röviden beszélt a békési történelmi városrészek kialakulásáról is, amelyek közül ezen a napon Malomvéggel és Bánhidával ismerkedtek meg. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában