Beol podcast

2023.08.16. 09:46

Folyamatosan takarítanak a galambok után Békéscsabán – podcasttal

Folyamatosan zajlik a galambok és a galambpiszok elleni küzdelem Békéscsaba belvárosában, és bár mindez szélmalomharcnak tűnik, mindent megtesznek azért, hogy rendezettek, tiszták legyenek a közterületek – mondta hírportálunknak Balla Ferenc, a városgazdálkodási kft. ügyvezetője.

Licska Balázs

Az örvös galambok piszkai ellen csak a folyamatos takarítással tudnak védekezni.

Fotó: Bencsik Ádám

Egyre több feladatot lát el az önkormányzati cég, és a közszolgáltatási tervébe is bekerült nemrég a közterületek, elsősorban a belváros galambpiszoktól való mentesítése. Balla Ferenc elmondta, hogy kétféle galambot kell megkülönböztetni Békéscsabán, vannak a házi galambok és az örvös galambok: előbbiek az épületek homlokzatain, utóbbiak pedig fákon fészkelnek.

A házi galambok komoly károkat tudnak okozni az épületek homlokzatában, és odapiszkítanak az épületek tövébe, a járdákra. Nem védettek, el lehet távolítani a fészkeiket egész évben, és havonta egy alkalommal meg is teszik ezt egy emelőkosaras járművel, hogy megőrizzék az épületek állagát. Az örvös galamb sem védett, ugyanakkor van egy jogszabály, miszerint márciustól augusztusig nem lehet hozzányúlni a fészkéhez. Emiatt csak úgy tudnak védekezni a piszka ellen, hogy folyamatosan takarítanak. A hét minden napján meg is teszik ezt, saját munkatársakkal és alvállalkozók bevonásával. 

A tisztítás során főleg a Munkácsy-negyedre, benne például a szoborsétányra és a Szent István térre összpontosítanak, illetve az Andrássy útra, a Jókai színház előtti tértől a Korzó térig. Nemcsak a burkolatra figyelnek, hanem a közterületi berendezések, így a padok állapotára is.

A reggeli takarítás után azonban délután ugyanúgy ott van a piszok, ha a galamb ott fészkel – mondta az ügyvezető, hozzátéve, emiatt szélmalomharcnak tűnhet a munka. Viszont nem egyedi esetről van szó. Felvette a kapcsolatot más városokkal is, vármegyén belül és kívül, és a Szent István térhez hasonló tereken – amelyek a madarak számára ligetes, erdős hatást keltenek a nagy fák miatt – ugyanúgy elszaporodtak a galambok.

Alternatív módszereket is alkalmaznak: ultrahangos riasztókat szereltek fel az épületek homlokzatára, és ez, ha nem is száz százalékosan, de bevált, ezeken a helyeken csökkent mind a házi, mind az örvös galambok száma.

 A Csabagyöngye Kulturális Központhoz hasonlóan próbálkoztak a Jókai színháznál is a műsólyom bevetésével, de ez a módszer a teátrumnál nem jött be, nem elég nyitott a tér.

Arról is beszélt: a galambok száma emelkedik, hiszen egy évad alatt egy pár kilenc fiókát nevel ki, amelyek szintén helyben maradnak, és amikor elég fejlettekké válnak, szintén elkezdenek fészkelni. Lehet bízni a természetes szelekcióban és abban, hogy a populáció nagysága elér egy olyan szintet, amikor a korlátozott élelem miatt nem tud tovább nőni. De abban is, hogy módosítanak a jogszabályon, és el lehet kezdeni az állomány ritkítását.

Elmondta: míg tavaly jellemzően a belvárost érintette a probléma, idénre a lakótelepeken, így a Lencsésin és a Kazinczyn is megjelent. Bár itt is takarítanak, arra, hogy ezt minden nap megtegyék, nincs elegendő kapacitás, ezért ha például egy játszótéri vagy járda melletti pad pont egy fészkelőhely alatt van, akkor azt áthelyezik, hogy a galamb ne piszkítson oda. Hangsúlyozta: mindent megtesznek, hogy az emberek jól érezzék magukat.

Húsz centinél nincs magasabb fű

Balla Ferenc ügyvezető elmondta, hogy a tavalyihoz képest csapadékosabb nyár azt eredményezte, hogy folyamatosan nő a fű. Igyekeznek tartani a tempót, folyamatosan kaszálnak, és az általuk karban tartott közterületeken nem is lehet találni 20 centiméternél magasabb füvet. A napokban pont a Lencsési lakótelepen és a szoborsétányon ténykedtek a szakemberek, akik sok esetben hétvégén is kénytelen dolgozni, hogy rendezett legyen a város. A CsabaParkban szintén megy a kaszálás, a futópálya melletti részeken, illetve immár a kalandparkban, a dombon is.

A városgazdálkodási kft. felel emellett, többek között a virágosításért, az utak kátyúzásáért és a járdák javításáért – amelyet alvállalkozókkal oldanak meg –, a játszóterek karbantartásáért. A növekvő feladatmennyiség pedig eszközbeszerzéseket is kíván. Nemrég egy szárzúzót és egy grédert vettek, amelyek a földutak karbantartására alkalmasak. Olyan eszközöket is vásároltak, amelyek nap mint nap kellenek, mint a fűnyíró és egyéb kézi szerszámok. A tervek között szerepel elektromos takarítógépek beszerzése is, amelyekkel hatékonyabban takarítható a Munkácsy-negyed.

 Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott vagy a Spotify-on

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában