Helyi nevezetességek

2023.07.21. 06:30

Vándor kártyával kalandozhatnak Gyulán

Elkészült a gyulai Vándor kártya, ami egyszerre a helyi turisztikai attrakciókat bemutató családi társasjáték, illetve szuvenír és ajándéklehetőség is egyben. A különleges kivitelezésű, kézműves játékot csütörtökön sajtótájékoztató keretében mutatták be a gyulai Almásy-kastélyban.

Papp Gábor

Komoróczki Aliz, Hegedűs Éva, Győri Erzsébet Zsada és Tatai László mutatta be a különleges kártyát.

Fotó: Für Henrik

A gyulai Vándor kártya a gyermekeknek és a családoknak készült, ami akár a helyieknek, akár a turistáknak remek szabadidő-eltöltési lehetőség, szórakoztató játék és szuvenír is egyszerre – fogalmazott elöljáróban Komoróczki Aliz. A Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a város évek óta rengeteg gyermek- és családbarát szolgáltatással várja a vendégeket. Felidézte, hogy tavaly elkészült a Gyulai Várfürdő új kültéri gyermekrészlege, a Vízi gyermekparadicsom.

– Idén nyárra megújult és turisztikai funkciót kapott a város egyik meghatározó műemlék épülete, az alispáni lak, amelyben Játszóház Gyula néven gyermek szabadidős élményközpontot alakítottak ki – sorolta a szakember. – A városban számos családbarát szálláshely üzemel, a kínálatot olyan attrakciók, programok és lehetőségek teszik teljessé, mint csónakázótó mellett felállított óriáskerék, a gyulai kisvonatok, a kastélytúra Tacskó Döncivel, a reneszánsz délelőttök a gyulai várban, a szabadulószobák, a Gyula (kul)túra városfelfedező játék, a ParaPoly Gyula, a Gumiland Légvárpark és a Steigervald Tanya, de ezek mellett a vendégek bérelhetnek bringóhintót, kerékpárt, vízibiciklit és kenut is.

Mint mondta, az idei nyáron egy újabb programlehetőséget, a Vándor kártyajátékot is kínálnak a gyermekeknek és a családoknak, amely egyben kézműves terméknek is számít. 

Hegedűs Éva ötletgazda, aki Szarvason több szabadulószobát is működtet, elmondta, tavaly Szarvas újratelepítésének 300. évfordulójára megszületett az Újratelepítők című családi társasjáték. Emellett pedig egyfajta kis testvérként 2021 decemberében létrehozták a Vándor kártyajáték első részét.

– A sorozat első darabja a szarvasi Vándor kártya, most pedig már mindenki kézbe foghatja a második részt, a gyulai Vándort – fogalmazott. A kártya játék és szuvenír is lehet egyben. Hozzátette, kézműves kártyáról van szó, hiszen nagyon fontos volt számukra a minőség.

A játék alapját mindkét esetben tizenhat, az adott városhoz kapcsolódó kártya alkotja, ami a helyi nevezetességeket mutatja be. Ennek kapcsán kiemelte, hogy az ábrázolt fürdővárosi attrakciókat a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft.-vel együttműködésben választották ki. A teljesség igénye nélkül az Almásy-kastély, a vár, a Gyulai Várfürdő, a Százéves cukrászda, a Ladics-ház, az Erkel-szobor egyaránt szerepel a lapok között, olyan nevezetességek, amelyekkel mindenképpen találkoznak a Gyulára látogatók, de olyanok is, amelyeket esetleg még nem minden turista fedezett fel. A készletet számos kártyalapok egészítik ki. 

Hegedűs Éva elmondta, a játék egyszerűen tanulható, kettő-öt résztvevő játszhatja, köztük már kisebb gyermekek is. Maga a játék menete pedig körülbelül 15-20 percet vesz igénybe.

Nagyon jó helyre kerül a kártya 

Győri Erzsébet Zsada képgrafikus az alkotói folyamatról elmondta, a nevezetességek kiválasztása után a fotózás, majd az attrakciók tűfilccel való megrajzolása következett. A folyamatot követően szkennelték a grafikákat, majd a kártyák a nyomdában nyerték el a végleges formájukat. A grafika vintage hangulatot áraszt, alapvetően klasszikus felfogással.

Tatai László, a Vándor kártyát kiadó Digitális Kalamáris tulajdonos-vezetője kifejtette, nagyon jó helyre került a kártyasorozat második része.

– Gyula az egyik legnépszerűbb, leglátogatottabb turisztikai célterületnek számít az országban – hangsúlyozta. – Éppen ezért bízunk abban, hogy a játék sikerre van ítélve.

Szólt arról, hogy a későbbiekben a sorozat újabb „gyermekekkel”, újabb településekkel bővülhet majd.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában