Csontváry Kosztka Tivadar

2023.07.02. 19:05

Élménygyűjtő nyári kiránduláson, a festőgéniusz kiállításán jártak az orosházi nyugdíjasok

Gyűjti az élményeket a Nyugdíjas Pedagógusok Orosházi Egyesülete. Kihasználják a nyári időszakot, amikor gazdag a programkínálat országhatárokon belül s kívül is. A 170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar kiállításán jártak a napokban.

Csete Ilona

Nyáron is aktívak a nyugdíjas pedagógusok, Csontváry Kosztka Tivadar kiállításán jártak

Fotó: BMH

Az egyesület vezetője, Makuláné Gulicska Valéria elmesélte: egy héttel nagyváradi kirándulásuk után ismét útnak indultak, ezúttal vonattal, hogy megnézzék a hatalmas méretű képeiről, csodálatos színvilágáról ismert magyar festőgéniusz, Csontváry Kosztka Tivadar kiállítását a Szépművészeti Múzeumban.

– Korábbi tapasztalataink alapján most is előre regisztrált időpontra mentünk, így soron kívül válthattuk meg a belépőjegyeket. Jó gondolat volt, mert nem kellett beállnunk a múzeum előtt kígyózó hosszú sorba. Ritka alkalom, amikor egy helyen ennyi Csontváry képet mutatnak be. A többszázmilliós értékű alkotásokra a teremőrök is szigorúan vigyáztak. A festmények mellett elhelyezett feliratokból megismerhettük a festő életét, az egyes alkotások sajátosságait. A különleges ábrázolásmód és színvilág egyedi, csak Csontváryra jellemző, a 20-30 négyzetméteres hatalmas képek pedig egyszerűen lenyűgözőek. Az ember csak találgatja, hogyan is készülhettek. Ma már tudjuk, speciális festékeket és vásznakat használt a művész – részletezte az élményeiket a civilek vezetője.

A 20. század másik nagy magyar festőjének, Reigl Juditnak a rajzaira is jutott idő. Sokan nem ismerik a munkásságát, mert 1950-től Franciaországban élt. A kis kamarakiállításon utolsó éveinek, amikor festeni már nem tudott, ceruzarajzait nézhették meg az orosháziak.

A művész 2020-ban hunyt el 97 éves korában.

– Ősszel a festményeit mutatják be, amelyekért elképesztő árakat fizetnek a gyűjtők. Lesz miért visszatérnünk a Szépművészeti Múzeumba – árulta el újabb, szervezésre érdemes túrájuk célállomását Valika.

Annyi ideje még volt a csoportnak, hogy a Néprajzi Múzeumba betérjen. A belső folyosón először a Liget projekt és Budapest hatalmas makettjén ámultak el, majd a kerámiák, használati tárgyak sokaságában gyönyörködtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában