Békéscsaba

2023.06.07. 19:05

Még egy celebnek is közvetítettek forinthitelt az Andrássy diákjai

Amellett, hogy pénzügyi ismereteiket és matematikai tudásukat, a kreativitásukat ugyancsak megcsillogtatták a napokban a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium tizedikes tanulói. A Baksay Janka, Kiss Kornél Gábor, Nagy László, Nagy Levente Noel és Zsurzsucz Dávid alkotta, TizediCa$h nevet viselő csapat a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő országos döntőjében a második helyen végzett.

L. B.

Golovics Éva, Kiss Kornél Gábor, Nagy Levente Noel, Baksay Janka, Nagy László és Zsurzsucz Dávid. Fotó: Bencsik Ádám

A diákok felkészítő tanára, Golovics Éva elmondta, hogy a versenyre országos szinten 1900 iskolából 9000 csapat nevezett ebben a tanévben, a 9-11. évfolyamosoknál 700 egylet szállt ringbe. A fináléba a legjobb nyolc gárda került be, minden régióból a legjobb, az andrássysok Békés és Csongrád- Csanád vármegyét képviselték.

A döntőt megelőző fordulók online zajlottak, és inkább gyakorlati, mint elméleti feladatokkal találkoztak a diákok: számoltak, és persze mindehhez elengedhetetlen volt, hogy tisztában legyenek a pénzügyi szakkifejezésekkel. A fináléban többek között hitelkalkulátorral számoltak, banki fogalmakkal kapcsolatos kvízkérdésekre válaszoltak, széfet nyitottak ki, valamint egy izgalmas előadást is tartottak – olyan megadott szavak, kifejezések alapján, mint a celeb, a lakatlan sziget, a hitelfelvétel forint bankjeggyel, és mindehhez eszközként egy poharat kellett használniuk.

A történetet úgy állították össze, hogy egy celeb a társaival egy szerencsétlenség folytán egy lakatlan szigetre kerül, ahol továbbra is csak fényképeket készíttet magáról az Instagramra. Aztán rájuk talál egy hajó és annak iszákos kapitánya – aki a poharából folyton rumot kortyol –, de csak készpénz ellenében hajlandó megmenteni a társaságot a lakatlan szigetről. Ezért a celeb a hajón utazó pénzügyi ügyintéző segítségét kéri, és készpénzben, forint bankjegyekkel hitelt vesz fel.

A fiatalok elmondták, hogy az online elérhető anyagok segítségével készültek fel a versenyre, valamint fontos volt az is, hogy tisztában vannak az aktuális közéleti eseményekkel. Egyébként tavaly, kilencedikesként is részt vettek ezen a pénzügyi vetélkedőn, sőt az öttagú csapatból hárman – akik a Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskolába jártak – általános iskolásként is megfordultak ezen a versenyen. Hozzátették: a siker ellenére nem pénzügyi, hanem mérnöki pályában gondolkodnak, matematikával és fizikával tanulnának tovább.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában