Dinnyetermesztés

2023.06.18. 20:28

Már most látszik a terméseken, hogy jó ízű lesz Békésben a görögdinnye

Éves szinten a hazai görögdinnye csaknem fele Békésben terem, azon belül is vezet Medgyesegyháza és környéke.

Nyemcsok László

Fotó: Shutterstock

A szakaszos ültetéssel és a fóliasátras dinnyetermesztéssel sok termelő kitolja a szezont, mert így kiküszöbölik az időjárás viszontagságait, megvédik a kórokozóktól a termést, a folyamatos vízellátásról pedig csepegtető rendszer gondoskodik – írja a novenyvedoszer.hu. A terméseken már jól látszik, hogy jó minőségű és kiváló íztartalommal rendelkező görögdinnyék lesznek a földeken, amikor beérnek, mert szép a külsejük, kisimult a héjuk.

Göcző Mátyás, medgyesegyházi termelő, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés vármegyei zöldség- és gyümölcstermesztési szakmai osztályának elnöke elmondta, Békésben a korábbi növényházakat ma már dinnyetermesztésre használják. Ennek eredményeképpen előbbre lehet hozni a hazai görögdinnyeszezon kezdetét, és korábban lehet megjelenni az áruval a piacon.

Göcző Mátyás hozzátette, az extrém hideg időjárás esetén fátyolfóliás borítást kapnak a növények, így nincsenek kitéve az időjárás viszontagságainak, jégesőnek, vagy a korai fagyoknak. A betegségek elterjedésének megakadályozásában is segít a növényház, hiszen a csapadékos időjárás során megjelennek a különböző kórokozók, de a gombabetegségek az ilyen fedett helyen kevésbé terjednek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában