Árcsökkenés

2023.06.01. 13:47

Kötelező akciózás a boltokban: Békésben is új időszámítás kezdődött a csütörtöki nyitáskor

Húsz élelmiszer-termékcsoportnál csütörtöktől kötelező a bolti, legalább tíz százalékos akciózás Békésben is, de ez nem minden üzletre érvényes. Az érintett kereskedők kötelesek az árcsökkentésről a tájékoztatást a boltban jól látható helyre kifüggeszteni, valamint a reklámtevékenységükhöz kapcsolódóan az online-felületen feltüntetni. Ebben a tájékoztatóban azonban nem szerepelnek külön-külön az adott időszakban akciós termékek.

Nyemcsok László [email protected]

Minimum tíz százalékos árcsökkenés húsz élelmiszernél az érintett üzletekben.

Fotó: Bencsik Ádám

Az élelmiszerüzletekben 20 termékkategóriában számíthatnak a vásárlók árleszállításokra – erősítette meg csütörtöki közleményében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Az árletörés kapcsán kiemelte: a kormány célja, hogy év végére egy számjegyűre csökkentse a szankciós inflációt. A már bevezetett intézkedések működnek, így az infláció tetőzött és csökkenésnek indult.

A békéscsabai Százas ABC-ben mindkét bejáratnál kitették a hirdetményt. Ez tartalmazza többek között, hogy a magyar kormány a vásárlók védelmében új, inflációellenes intézkedésről döntött. Az akciókat heti rendszerességgel kell meghirdetni, és a kiragasztott papíron fel is sorolják a 20 termékkategóriát.

A Százasban Liker Jánosné boltvezető-helyettes kalauzolt végig a kötelezően akciózott áruknál. A bolt saját akciói jellemzően kiemelt ajánlatként futnak, a mostani árcsökkenéssel érintett termékeknél áthúzták a régi árat, és kiírták az újat, a papíron látható az is, hogy mekkora a kedvezmény. A karalábénál álltunk meg először, csütörtöktől 199 forint darabja a 279 helyett, ez 29 százalékos árcsökkenés.

Az érintett kereskedők kötelesek az árcsökkentésről a tájékoztatást a boltban jól látható helyre kifüggeszteni.  Fotó: Bencsik Ádám

Húsz élelmiszer-termékkategóriát érint a kötelező akciózás      

Tyetyák Magdolna, a Békésben számos üzletet működtető Élésker Kft. ügyvezetője kiemelte, a jogszabálynak eleget téve, minden boltjukban akciózzák az adott termékcsoportok szerint az élelmiszereket.

– Ezek mindegyik üzletünkben ugyanazok, ugyanis központilag történik nálunk a kijelölés – hangsúlyozta az ügyvezető. – Mivel június 1-je csütörtökre esett, így az Éléskernél is ez a kezdő nap, és jövő szerdán 24 óráig tart az induló etap. Ezután viszont átállunk a nálunk szokásos akciózási időszakra, mely szerdán 0 órától kedden 24 óráig tart. A lényeg, hogy egyben a 168 órát elérje az adott árcsökkentés, viszont a 336 órát ne haladja meg, onnantól mindenképpen új termékcsomagot kell biztosítani.

A Békésben jelen lévő multiknál jól jött ki az első időszak, ugyanis a leárazásokat jellemzően csütörtöktől indítják. A vásárló ugyanakkor általában azt nem tudja, hogy melyik élelmiszer olcsóbb az üzlet döntése, és melyik a kötelező akciózás miatt. Ez azért érdekes a vevőnek, mert az üzletek nagy része ennél jóval több árucikket kínál akciósan. A kötelező árcsökkentés ugyanakkor az általunk megkérdezett vásárlók szerint azért jó, mert az alapvető élelmiszereknek mindig benne kell lenniük.

A 20 termékkategória: baromfihús; sertés-, marhahús, egyéb húsféleségek; hal, halkonzerv; húskészítmények; tej, tejföl és helyettesítői; joghurt és egyéb savanyított készítmények; egyéb tejtermék; sajt; vaj, margarin és készítményei; egyéb zsiradékok (növényi és állati); kenyér; péksütemények; száraztészta, rizs, egyéb cereáliák; liszt, cukor és tartósított lisztesáru; friss zöldség; friss gyümölcs; gyümölcs-, zöldséglé; készételek, fűszerek, ételízesítők; kávé, tea; ásványvizek és üdítőitalok.

A vásárlók kiszolgálását folyamatosan biztosítani kell az árucikkekből

– A jogszabály kitér arra, hogy az elmúlt 30 napban alkalmazott legalacsonyabb bruttó kiskereskedelmi árhoz képest legalább tíz százalékkal alacsonyabb árat kell alkalmazni az adott terméknél – ecsetelte Tyetyák Magdolna. – Nem kell figyelembe venni ugyanakkor azt az árcsökkentést, amelynek alkalmazása a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idő lejárta miatt, az azt megelőző 72 órában történt meg. A rendelet értelmében a kötelező akciózást 2023. június 1. és szeptember 30. között kell alkalmazni.

A jogszabály tartalmazza azt is, hogy a kereskedő az akciózás időtartama alatt a kötelező akcióval érintett termékeknél köteles abból megfelelő mennyiséget árusítani annak érdekében, hogy a vásárlók kiszolgálása folyamatosan biztosított legyen. Ha a meghatározott húsz élelmiszer-termékcsoportból van olyan, melyből ötnél kevesebb félét forgalmaznak, akkor abból a kategóriából nem kell akciót hirdetniük.

– A rendelet alkotói a 2021-es, egymilliárd forint feletti nettó árbevételnél húzták meg azt a határt, ami felett kötelező heti akciókat hirdetni – emelte ki Tyetyák Magdolna – Az Élésker beletartozik ebbe a körbe, tehát az előbb említett kitétel ránk nem áll. Mi a széles és sokszínű, mindenki pénztárcájához illő kínálatot az egyik legfontosabbnak tartjuk, tehát minden kategóriából van és lesz ötfélénél több választékelemünk.

Az ársapkás termékeket nem lehet bevonni a mostani élelmiszerkosárba

Az is lényeges tudnivaló, hogy az ársapkás termékek június 30-áig mindenképpen maradnak, és ezeket nem lehet bevonni a kötelező akciózásba. Az Élésker ügyvezetője kiemelte, nem is lenne ésszerű, hiszen ezeket jellemzően egyébként is az eladási árnál drágábban szerzik be. A rendelet tartalmazza azt is, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság a kötelező akciók betartását folyamatos ellenőrzi, az előírások megsértése az adott esettől függően fél- és hárommillió forint közötti bírságot vonhat maga után.

És hogy vándorolnak-e majd a vásárlók boltról boltra, hogy a lehető legtöbb terméknél a legolcsóbbat megtalálják? Tyetyák Magdolna szerint biztosan lesznek ilyenek, mint ahogyan eddig is voltak. Ugyanakkor az élelmiszer-vásárlás nemcsak gazdasági és szükségleti kérdés, hanem ennél jóval több. Érzelmi alapon is történik, és még számos dolog befolyásolja. Többek között az üzlet közelsége, a parkolási lehetőség, az eladók mosolya, segítőkészsége, a kiszolgálás minősége, vagy például az, hogy abban az üzletben árulnak olyan kenyeret, péksüteményt, amit a vásárló vagy a családja leginkább kedvel.

– A kereskedelem arról a versenyről szól elsősorban, hogy ki tudja a legtöbb ponton elnyerni a vásárlók kegyeit – mondta az ügyvezető. – Azt pedig, hogy a fogyasztói közérzetet mennyire befolyásolja a kötelező akciózás bevezetése, az első időszakok adatai, tapasztalatai mutatják meg.

Kiegészítették kedvezményrendszerüket

A Tescónál közölték, június 1-jétől kiegészítették a vásárlóknak nyújtott kedvezményrendszert a rendeletben előírt akciós árucikkekkel. Kifejtették, az elmúlt időszakban az áruházlánc folyamatosan gyarapította eszköztárát, hogy felvértezze vásárlóit az infláció elleni küzdelemre. A mintegy 600 árgaranciás, hetente pedig hozzávetőlegesen 20 bombaáras, valamint körülbelül 1000 Clubcard-áras termékkínálatában a vállalat május elején további több mint 2000 árucikkre vezetett be a korábbiaknál átlagosan 9,4 százalékkal alacsonyabb árakat.

– Ezek keretében a Tesco már eddig is jelentős, a kötelező minimum 10 százaléknál rendszerint jóval nagyobb kedvezményeket nyújtott minden termékkörben – tájékoztattak. – A június 1-jétől érvényes tescós akciók között pedig például 50 százalék kedvezménnyel értékesített élelmiszer is található.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában