Békés vármegye

2023.06.08. 11:30

Harmadfokú készültséget rendeltek el a Fehér-Körösön

Pontszerű harmadfokú készültséget rendeltek el a Fehér-Körösön – tájékoztatta hírportálunkat a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

P. G.

Mint közleményünkben kiemelték, a Nagyváradi Vízügyi Igazgatóságtól szerdán, az esti órákban kaptak az értesítést, hogy román oldalon, a határszelvény fölött körülbelül 2 kilométerre lévő Gyulavarsándi híd megrongálódott, a gerendái a folyóba hullottak és a folyó folyásával elindultak Magyarország felé.

 

Tekintettel arra, hogy a korábbi években volt már példa, hogy ilyen alkalommal a sodródó gerendák, és az azokból kiálló vasak megrongálták a gyulai duzzasztóművet, ezért azonnal intézkedtünk. A duzzasztómű tömlőjéből a vizet kiengedték, a fenékleürítő műtárgyat megnyitottuk és megszüntettük a duzzasztást. Ezzel egyidejűleg lezártuk a gyulai tápzsilipet.

 

Az intézkedések idejére pontszerű harmadfokú készültséget rendeltek el a Fehér-Körös határszelvénnyel érintett őrjárásaira, illetve állandó 24 órás ügyeletet és figyelőszolgálatot szerveztek. A gyulai duzzasztónál és a gyulavári híd alatti vízminőségei kárelhárítási helyen egy-egy fénytornyot telepítettek és az éjszaka folyamán be is üzemelték azokat. Jelenleg a partról és a vízről is figyelik az esetlegesen érkező híddarabokat, és kitereljük azokat a Fehér-Körös partjára.

Hozzátették, folyamatosan tartják a kapcsolatot a román vízügyi szakemberekkel, amennyiben szükséges, a gyulavári híd alatti vízminőségi kárelhárítási helyen terelőművet telepítenek a híd darabjainak megfogására, hogy azok ne rongálják meg a gyulai duzzasztóművet.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában